UniCredit preia toţi angajaţii Alpha Bank. “Fuziunea nu are ca efect concedieri individuale sau colective şi nu implică o modificare substanţială a condiţiilor de muncă în detimentul angajaţilor Alpha Bank sau UniCredit Bank”
Astfel, angajaţii Alpha Bank vor fi transferaţi către UniCredit Bank, care va prelua calitatea de angajator faţă de angajaţii societăţii absorbite (adică Alpha Bank).
În tranzacţia prin care italienii de la UniCredit au cumpărat Alpha Bank România de la greci, operaţiunea de preluare a pachetului majoritar de acţiuni a fost finalizată la începutul lunii noiembrie 2024 (4 noiembrie 2024). Acum continuă procesul de integrare, iar finalizarea fuziunii prin absorbţie este estimată pentru vara anului 2025, data efectivă a fuziunii fiind 15 august 2025.
“La Data Efectivă, angajaţii Alpha Bank vor fi transferaţi către UniCredit Bank, care va prelua calitatea de angajator faţă de angajaţii Societăţii Absorbite. Contractele individuale de muncă şi contractele colective de muncă, după caz, ale angajaţilor Alpha Bank la Data Efectivă, vor rămâne valabile şi vor continua să fie în vigoare şi executate ca atare de UniCredit Bank, pe durata lor de valabilitate. Fuziunea nu are ca efect concedieri individuale sau colective şi nu implică o modificare substanţială a condiţiilor de muncă în detrimentul angajaţilor.
Contractele individuale de muncă vor fi remunerate şi înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL) ţinut de Societatea Absorbantă”, potrivit proiectului de fuziune dintre cele două bănci.
UniCredit a achiziţionat de la Alpha International Holdings un pachet de acţiuni reprezentând 90,1% din Alpha Bank România. Iar grecii de la Alpha Holdings au primit circa 255 mil. euro şi 9,9% din capitalul social al entităţii nou create pe piaţa din România.
UniCredit Bank România are aproximativ 3.000 de angajaţi, în timp ce la Alpha Bank România lucrau jur de 2.000 de bancheri în peste 130 de unităţi teritoriale.
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania S.A. de către UniCredit S.p.A. din Italia.
Tranzacţia se referă în principal la diverse servicii bancare şi financiare din România, cum ar fi serviciile bancare pentru persoane fizice şi juridice, serviciile de piaţă financiară şi alte servicii financiare, mai arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.
Comisia Europeană a concluzionat că tranzacţia notificată nu ar ridica probleme de concurenţă, date fiind poziţiile de piaţă limitate ale societăţilor care rezultă din tranzacţia propusă.
Tranzacţia notificată a fost examinată în temeiul procedurii simplificate de analiză a concentrărilor economice, mai spune sursa citată.