Dezbaterea despre modificarea reglementărilor legate de timpul de lucru în Germania capătă tot mai multă amploare. Cancelarul Friedrich Merz se plânge că germanii nu muncesc suficient, așa că guvernul său vrea să elimine limita zilnică de opt ore și să introducă, în schimb, o durată maximă de lucru pe săptămână, în conformitate cu normele UE.
Recent, secretarul general al CDU, Carsten Linnemann, a intervenit în discuție și a făcut apel la populație pentru mai multă implicare în dezvoltarea țării.
„Prosperitatea noastră, sistemele noastre de securitate socială, dar și funcționalitatea țării noastre depind de productivitatea noastră”, a subliniat Linnemann duminică, 25 mai, într-un interviu acordat Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Cu toate că a subliniat că echilibrul dintre viața profesională și cea personală nu este greșit, el a atras atenția că „uneori ai impresia că nu mai este vorba despre echilibrul dintre viața profesională și cea personală, ci despre echilibrul dintre viața personală și cea personală”.
Propunerea CDU vizează creșterea productivității economice prin mai multe măsuri, inclusiv posibilitatea unei așa-numite „pensionări active” și flexibilizarea programului de lucru. Politicianul german a punctat că această flexibilizare este necesară pentru familiile cu copii sau pentru cei care au în îngrijire membri ai familiei.
„Avem o restanță de recuperat”, a transmis el. Totodată, secretarul general al CDU a transmis un mesaj tinerilor: „Este important să se termine mai întâi o ucenicie și să se învețe o profesie. Trebuie să ne întoarcem la asta: să câștigăm ceva singuri.”
La ora actuală, legea germană prevede o durată maximă a zilei de muncă de opt ore. Sunt și excepții, și anume angajații pot lucra până la 10 ore pe zi cu condiția ca media timpului de lucru în decursul a 24 de săptămâni să nu depășească opt ore pe zi, ceea ce presupune compensarea orelor suplimentare.
Totuși, la nivelul Uniunii Europene nu există o durată maximă zilnică a timpului de lucru, ci doar o limitare săptămânală. Astfel, angajații pot munci maximum 48 de ore pe săptămână, inclusiv ore suplimentare. De altfel, este și direcția pe care guvernul german dorește să o urmeze printr-o reformă a legislației muncii. Potrivit acordului de coaliție semnat între CDU/CSU și SPD, introducerea unui timp de lucru săptămânal maxim ar urma să înlocuiască actuala reglementare privind ziua de opt ore.
Ziua de lucru de opt ore este valabilă în Germania încă din anul 1918. Ideea a fost popularizată în secolul al XIX-lea, de către reformatorul social britanic Robert Owen, devenit celebru prin sloganul „Opt ore de muncă, opt ore de recreere, opt ore de somn”.
De fapt, implementarea unei limite săptămânale ar putea duce, de exemplu, la o săptămână de lucru de patru zile, cu câte 10 ore lucrate pe zi, în loc de cinci zile a câte opt ore. Însă și alte variante sunt discutate.
Un sondaj făcut la începutul lunii mai de institutul YouGov a arătat că germanii ar fi relativ deschiși la noua reglementare. Practic, 37% dintre respondenți ar prefera să lucreze câte 10 ore pe zi, timp de patru zile, pentru același salariu, în timp ce 28% s-au declarat favorabili menținerii actualului program de lucru de opt ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână.