Fermierii au ajuns la disperare. Mulți se văd nevoiți să-și închidă fermele. ”Domnul Daea m-a lăsat fără subvenție”

Fermierii au ajuns într-o situație foarte dificilă din cauza crizelor suprapuse din ultimul an. După ce au investit tot ce aveau ca să-și dezvolte o afacere sustenabilă în agricultură, acum mulți dintre ei au ajuns la capătul puterilor.

21 mart. 2023, 14:09
Fermierii au ajuns la disperare. Mulți se văd nevoiți să-și închidă fermele. ”Domnul Daea m-a lăsat fără subvenție”

Fermierul Vasile Clabău, din județul Bistrița-Năsăud, se află și el în această situație disperată din care nu știe cum să iasă. El a povestit, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, că, după ani de zile de muncă și investiții, acum se vede obligat să-și închidă ferma de vaci de lapte, unde producea peste 15.000 de tone de lapte pe lună.

Potrivit fermierului, a ajuns în această situație din cauza ultimelor decizii luate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care l-au adus în imposibilitatea de a-și primi subvențiile cuvenite.

Citește și Subvenții de mii de euro de la APIA pentru fermieri. Culturile pentru care poți primi cei mai mulți bani

”Anul trecut am avut 25 de vaci de lapte la controlul oficial al producției, predau undeva la 15 tone de lapte, iar domnul Daea, prin inteligența lui, m-a lăsat fără subvenție. Știți că în toamnă, domnul Daea ne-a dat o derogare să scoatem mai repede vacile neproductive din fermă, iar acum în lege a pus să avem 75%. Eu din 25 de bucăți am scos șapte vaci care nu mai erau performante, dar aveam alte juninci care intrau. Am rămas fără subvenție, fără ANT, fără nimic. Sunt vaci cu genetică, din Olanda, inclusiv azi am dus cinci la abator; mai am patru și le-am lichidat. Mai am și 15 juninci gestante pe care urmează să le vând dacă găsesc tren, dacă nu, tot abator.

Am pus pe picioare o fermă cu bani din munca mea proprie și am fost umilit nouă ani de zile în cel mai mare hal. (…) În ultimul hal am ajuns. Vaca care nu produce se încadrează la subvenție, iar eu, care am produs o cisternă de lapte în fiecare lună, pe PFA, cu acte în regulă, m-au lăsat fără. Și în 2018, când am adus de pe Olanda, pur și simplu printr-o lege absurdă am fost lăsat fără SCZ, am luat numai pentru patru juninci.

Să vină domnul ministru cu mine în emisiune, că el spune că ascultă vocea fermierilor. Să vină să vedem câtă performanță are dânsul și câtă performanță am avut eu, cu 3 IFN-uri, cu bănci, cu muncă în străinătate; am susținut o fermă zootehnică de vaci, iar el și-a bătut joc în ultimul hal. Am produs 15.000-20.000 de litri de lapte în fiecare lună și am fost umilit. (…) Aș vrea o confruntare cu domnul ministru, să-i arăt documente. Să vadă o țară întreagă ce ministru conduce la ora actuală agricultura românească”, a declarat Vasile Clabău pentru AGRO TV.

Citește și Cât costă un litru de lapte de la fermieri. Prețul la raft este cu 30% mai mare