Subvenții de mii de euro de la APIA pentru fermieri. Culturile pentru care poți primi cei mai mulți bani

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local estul, nordul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei, arată prognoza de specialitate emisă de ANM. Pe de altă parte, conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei.

08 mart. 2023, 11:27
Subvenții de mii de euro de la APIA pentru fermieri. Culturile pentru care poți primi cei mai mulți bani

Ministerul Agriculturii vine în ajutorul fermierilor. Aceștia pot beneficia și în 2023 de subvenții de la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. O serie de culturi agricole primesc subvenții mai mari pe hectar în 2023, dacă fermierii cumulează schemele de plată derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Banii se primesc în baza cererii unice dar și a unor acte justificative obligatorii, care sunt solicitate în funcția de subvenția solicitată, potrivit agrointel.ro.

Fermierii au la dispoziție din acest an o serie de scheme pentru subvenții pe suprafață care pot fi solicitate la APIA în intervalul 1 martie – 15 mai, fără penalizări. În funcție de cultura pe care o aleg producătorii agricoli pot obține cuantumuri pentru fiecare hectar cultivat, până la circa 5.600 de euro.

Citește și: Subvenții APIA. Aproape 16 milioane de lei urmează să intre în conturile fermierilor

De exemplu, pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru Tutun – ANT 4, România plătește pentru campania 2022 din bugetul național circa 5.254 de euro pe hectar pentru o cultură care se mai cultivă pe doar 315 hectare. Programul are buget și în intervalul 2023 – 2027, iar pentru anul acesta, plafonul alocat, prevăzut în PNS, este de 3.596.500,00 euro. Dacă suprafața pe care se cultivă această cultură va rămâne aceeași, de circa 315 hectare, cuantumul pentru 2023 ar deveni la un prim calcul de circa 11.417 euro/hectar, o subvenție uriașă pentru cultivatori.

Sprijinul cuplat pentru venit-Legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete) rămâne și în 2023 în topul culturilor care încasează cele mai mari subvenții. Plata estimată pentru anul acesta este de 2.100 euro/ha, subvenția la care se pot adăuga și alte scheme, potrivit Agrointeligența.

Citește și: Cât va costa mielul de Paște 2023. Fermierii: „Creștem și noi prețurile, pentru că altfel închidem”

Sprijinul cuplat pentru venit – sămânță de cartof, intervenția PD-14, are un cuantum pe hectar de 2.001 euro/ha, estimat pentru anul 2023.

Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete) se află de asemenea în topul culturilor care încasează subvenție mare de la APIA. Pentru anul 2023 valoarea subvenției este estimată la 1.600 euro/ha.

Sprijinul cuplat pentru venit – sfeclă de zahăr, intervenția PD – 16 aduce fermierilor un cuantum estimat de 900 euro/ha pentru anul de cerere 2023, doar pentru această schemă. Cultura beneficiază în plus și de bani naționali, prin Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) 6.