Disperați, ucrainenii trec ilegal granița în România. Cetățenii din statul lui Volodimir Zelenski, prinși de Poliție și Jandarmerie

Poliția, DIICOT și Jandarmeria au început săptămâna în mare forță. Zeci de percheziții au avut loc în România, pe fondul suspiciunilor de trafic de migranţi, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, respectiv comercializare de țigarete peste limita legală, pe teritoriul țării. 

14 nov. 2022, 12:48
Disperați, ucrainenii trec ilegal granița în România. Cetățenii din statul lui Volodimir Zelenski, prinși de Poliție și Jandarmerie

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat dimineaţă, 14 noiembrie. 83 de percheziţii domiciliare. Au fost vizate domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile şi punctele de lucru ale unor firme din judeţele Suceava, Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi şi Gorj. Motivul, săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de ţigarete peste limita legală, trafic de migranţi, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Membrii grupării au ajutat cetăţeni ucraineni să treacă fraudulos frontiera în condiţiile în care autorităţile ucrainene au introdus restricţii de circulaţie pentru propriii cetăţeni.

„În cauză, s-a reţinut că, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulţi cetăţeni români ar fi constituit un grup infracţional organizat, care ar fi avut ca scop traficarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, activităţi care s-ar fi derulat cu precădere în judeţele Bihor, Suceava, Maramureş şi Mehedinţi”, a transmis IGPR, potrivit News.ro.

De asemenea, în cadrul activităţilor de cercetare şi documentare a activităţilor infracţionale, au fost constatate şi alte infracţiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, infracţiuni de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept şi infracţiunile de dare şi luare de mită.

 

Ucrainenii fug de războiul din Ucraina

În plus, în acest caz se desfăşoară urmărirea penală pentru trafic de migranţi, faptă comisă în contextul declanşării şi desfăşurării conflictului armat din Ucraina. În condiţiile în care autorităţile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulaţie faţă de propriii cetățeni, s-au constatat cazuri în care aceștia au încercat să treacă, în mod fraudulos, frontiera de stat cu România.

Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Iaşi, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Maramureş, S.C.C.O. Covasna, S.C.C.O. Mehedinţi, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Oradea-S.I.C.E., I.P.J. Bistriţa Năsăud – S.I.C.E., I.P.J. Satu Mare – S.I.C.E.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. La acţiune a participat şi Jandarmeria Română.