Dispute în Cameră pe marginea moţiunii împotriva Ioanei Petrescu. Votul se dă miercuri

Moţiunea simplă "Ministerul MTO - minciună, taxare, oprirea economiei", care a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor, va primi votul final în şedinţa de plen de miercuri, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
16 sept. 2014, 16:46
Dispute în Cameră pe marginea moţiunii împotriva Ioanei Petrescu. Votul se dă miercuri

Potrivit iniţiatorilor textului, parlamentarii PNL şi PDL, moţiunea vizează politica Ministerului de Finanţe şi este „un semnal de alarmă în privinţa direcţiei economice greşite spre care se îndreaptă România sub conducerea Guvernului Ponta„.

Prezentă marţi, la dezbaterile din plen, ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a precizat că moţiunea simplă este „o sinteză de metafore” fără nicio legătură cu realitatea.

„De la început, vă spun direct, sunt un ministru tehnocrat, nu am timp şi nu mă implic în disputele electorale. Îmi pare rău să constat că raţiunile strict electorale diluează dezbaterea parlamentară. Aş putea să înţeleg raţiunea, fie şi electorală, a unei dezbateri, dacă aceasta ar avea în spate idei, programe, viziune şi nu doar retorică. Din punctul meu de vedere, această moţiune este o sinteză de metafore, 12 pagini de interpretări proprii, fără corelare cu indicatorii macroeconomici, cifre adunate aritmetic, astfel încât să rezulte concluzii personale. Refuz să intru în acest joc, metaforele şi impresiile spumoase nu aduc niciun beneficiu mediului de afaceri, nu relaxează fiscalitatea şi nici nu dau un trai mai bun oamenilor. Descrierea pe care o faceţi în textul moţiunii nu are nicio legătură cu realitatea”, a spus ministrul de Finanţe.

La rândul său, deputatul PNL Eugen Nicolăescu i-a spus ministrului de Finanţe că este „un tehnocrat din laboratorul PSD al tehnocraţilor”.

„Doamna ministru Petrescu, vreau să vă fac o confesiune. Când aţi luat cuvântul şi aţi spus că sunteţi tehnocrat, m-aţi sedus şi am crezut că, într-adevăr, avem un ministru tehnocrat al Finanţelor. După ce aţi început să vorbiţi şi aţi făcut nişte afirmaţii, care după opinia mea nu au loc în această sală, mi-am dat seama că sunteţi un tehnocrat din laboratorul PSD al tehnocraţilor„, a spus Nicolăescu.

Deputatul PSD Mircea Dobre consideră că moţiunea are „un iz predominant de invidie şi teamă” şi a explicat că România nu se află în recesiune economică, aşa cum susţin semnatarii textului.

Această moţiune are un iz predominant de invidie şi teamă. Opoziţia este în şoc şi delir. Toţi care aţi fost la guvernare aţi promis reducerea contribuţiilor sociale, excepţie făcând PDL, care le-a crescut. USL a preluat puterea şi reducerea contribuţiilor sociale a fost din nou promisă. Numai că, de această dată, Guvernul şi-a respectat promisiunea (…) Dumneavoastră, din PNL, aţi fost la guvernare mai mult de un an şi aţi părăsit ministerele pentru că aţi realizat că suferiţi de o incompetenţă derizorie, nereuşind să duceţi la bun sfârşit măsurile promise. Dar aţi venit în faţa noastră astăzi pentru a da lecţii. Unica lecţie pe care o puteţi oferi este cum să dai bir cu fugiţii într-un mod eficient şi sigur”, a afirmat Dobre.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu le-a solicitat deputaţilor PSD să voteze moţiunea simplă şi a acuzat faptul că ministrul de Finanţe face parte din „cel mai mincinos Guvern de după 1989”.

Doamna ministru, faceţi parte din cel mai mincinos Guvern de după ’89, aţi transformat negrul în alb. Spuneţi că nu este recesiune, ne-o spune Eurostat. Doamna ministru, o să vă faceţi de ruşine. Cum ne explicaţi nouă că avem creştere economică, când de fapt avem cădere economică. O să râdă colegii dvs de facultate şi cei de la ultimul loc de muncă„, a afirmat Ialomiţianu.

Potrivit textului moţiunii, dezbătute marţi în plenul Camerei Deputaţilor, lucrurile în România ar fi arătat cu totul altfel dacă măsura reducerii CAS şi alte măsuri economice propuse de Opoziţie ar fi fost aplicate în urmă cu câteva luni.

„Sunt trei chestiuni majore pentru care o chemăm pe doamna ministru Petrescu în faţa noastră noastră şi a Parlamentului – în faţa cetăţenilor. Prima este lipsa de performanţă economică şi de orice fel de coerenţă şi de predictibilitate a politicilor bugetare şi fiscale. (…) În al doilea rând, ministrul Finanţelor este responsabil pentru că a ignorat toate semnalele venite din societate, toate avertismentele cu privire la consecinţele negative ale măsurilor luate de Guvern, dar a ignorat şi propunerile constructive ale Opoziţiei. (…) În al treilea rând, finanţele României au ajuns pe mâna unei persoane evident nepotrivite pentru răspunderea unei asemenea funcţii şi depăşită total de complexitatea problemelor din zona domeniului finanţelor şi lipsită de înţelegere şi viziune„, precizează semnatarii moţiunii, în document.