Distribuirea pastilelor cu iod se amână. Rafila: Nu o să facem până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că se amână distribuirea pastilelor cu iod către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare privind modul de administrare şi utilizare. "Administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme", avertizează Alexandru Rafila.

04 apr. 2022, 15:07
Distribuirea pastilelor cu iod se amână. Rafila: Nu o să facem până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba

Distribuirea pastilelor cu iod se amână. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare.

Distribuirea pastilelor cu iod se amână. Rafila: Administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme

„Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…) E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că medicii de familie vor participa la campania de distribuire a pastilelor cu iod către populaţie.

Citeşte şi: „Problemă radioactivă gravă” după ce trupele ruse părăsesc Cernobîl. România amână distribuirea pastilelor de iod

”Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuia către cetăţeni. Şi vreau să vă mai spun un lucru: eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânşii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înţeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienţii de pe propriile liste. Eu le-am spus – şi nu în spirit polemic – că consider avem o responsabilitate, noi ca administratori ai sistemului de sănătate, pentru toţi pacienţii din România, dânşii pentru pacienţii de pe propriile liste. Eu nu cred că protejarea sănătăţii pacienţilor noştri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, vom găsi o soluţie şi eu cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri, nu ai noştri, ai pacienţilor de pe listele lor, în a-i ajuta să înţeleagă care este copul acestei distribuiri care nu trebuie în niciun fel să îngrijoreze populaţia”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: De ce este periculoasă administrarea iodului după vârsta de 40 de ani. Explicaţiile medicilor

Ministerul Sănătăţii a informat, duminică, faptul că împreună cu Guvernul, va fi demarată, la începutul acestei săptămâni, o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

„Menţionăm că, în momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii”, a precizat duminică Ministerul Sănătăţii.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 şi 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a acestui an, a mai informat duminică Ministerul Sănătăţii.