„Problemă radioactivă gravă” după ce trupele ruse părăsesc Cernobîl. România amână distribuirea pastilelor de iod

În informare se spune că soldaţii ruşi au primit echipamente vechi de 70 de ani pentru a detecta radiaţiile, astfel încât nu erau pe deplin conştienţi de riscuri.

03 apr. 2022, 16:53
„Problemă radioactivă gravă” după ce trupele ruse părăsesc Cernobîl. România amână distribuirea pastilelor de iod

Autorităţile ucrainene trebuie să verifice dacă există deşeuri radioactive şi radiaţii în jurul Kievului, deoarece ar putea exista o „problemă radioactivă gravă”, scrie Sky News, în urma unei informări făcută de şeful zonei de excludere de la Cernobîl.

Acesta a declarat că aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi s-au aflat în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl în timpul ocupării zonei de către Rusia.

Centrala a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986.

Trupele „au săpat tranşee şi au amplasat mine terestre, perturbând solul care este contaminat cu radiaţii”.

În informare se spune că soldaţii ruşi au primit echipamente vechi de 70 de ani pentru a detecta radiaţiile, astfel încât nu erau pe deplin conştienţi de riscuri.

Noi explozii la Belgorod, oraş din Rusia lovit zilele trecute de elicopterele ucrainene
De asemenea, este posibil ca tancurile care au trecut prin zonă să fi „adunat sol şi noroi contaminat pe drum” în timp ce se îndreptau spre capitala ucraineană Kiev.

Întrucât zona Cernobîl a fost, de asemenea, unul dintre principalele puncte de ieşire pentru trupele ruseşti care se întorceau în Rusia şi Belarus, este posibil ca acestea să fi împrăştiat sol contaminat în aceste zone.

Waghorn avertizează că în prezent există „afirmaţii exagerate” atât din partea Rusiei, cât şi a Ucrainei.

Guvernul şi Ministerul Sănătăţii renunţă pentru moment la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populaţie şi vor demara, săptămâna viitoare, o campanie de informare privind modul de administrare şi de păstrare a acestora

Guvernul şi Ministerul Sănătăţii vor demara, săptămâna viitoare, o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu, arată un comunicat de presă al MS. În momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile, mai arată sursa citată. Conform anunţului iniţial al ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, de săptămâna viitoare ar fi urmat să înceapă distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către persoanele eligibile.

Cazul bunicuţei cu prăjituri otrăvite pentru soldaţii ruşi revine. Serviciul secret din Ucraina confirmă şi alte cazuri

„Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătăţii. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 şi 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c”, mai indică sursa menţionată.

La începutul săptămânii, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa că săptămâna aceasta autorităţile de sănătate publică fac campania de informare cu privire la utilizarea pastilelor de iodură de potasiu, el menţionând că, de săptămâna viitoare, acestea vor fi distribuite către persoanele eligibile.
„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia cu vârsta de până în 40 de ani”, a precizat luni Alexandru Rafila.  De asemenea, ar fi urmat ca pastilele să fie distribuite prin intermediul medicilor de familie, care au respins, însă această idee.