Distribuitorii de medicamente, nevoiţi să îşi reînnoiască autorizaţiile în următorii doi ani

Distribuitorii angro de medicamente vor trebui să își reînnoiască în următorii doi ani autorizațiile, după ce vor apărea normele de autorizare revizuite, conform noilor Reguli de bună practică de distribuție a medicamentelor (GDP), a anunțat, miercuri, farmacist primar Gabriela Ruja, reprezentant al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), prezentă la dezbaterea cu participare internațională DGP - European Practice and Experience.
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 13:25
Distribuitorii de medicamente, nevoiţi să îşi reînnoiască autorizaţiile în următorii doi ani

În următorii doi ani, după ce apar normele de autorizare revizuite, pe care le așteptăm, va exista perioada aceasta de tranziție în care toți cei care dețin acum autorizații de distribuție angro trebuie să își reînnoiască autorizațiile conform noului ghid și atunci vom face inspecții și la cei care nu au fost inspectați până acum. (…) Vor fi doi ani de tranziție pentru autorizarea tuturor distribuitorilor conform noului ghid„, a precizat Gabriela Ruja pentru AGERPRES.

Ea a adăugat că până acum s-au mai făcut câteva inspecții conform noului ghid, însă în situații în care a fost nevoie de modificări ale autorizațiilor sau schimbări ale spațiului. Gabriela Ruja a mai precizat că cele mai grave abateri constatate au fost cele în care nu era asigurat personal calificat și competent, în care spațiile depozitului nu erau compartimentate așa cum trebuie, astfel încât recepția și distribuția se realizau pe o singură cale.

Reprezentanta ANMDM a menționat că noul ghid GDP — regulile de bună practică de distribuție a medicamentelor — s-a aprobat prin ordinul ministrului Sănătății 761/2015, publicat în Monitorul Oficial din 2 iulie, și transpune ghidul european care a fost publicat în martie 2013, cu termen de implementare septembrie 2013.

Schimbările cele mai mari (pentru distribuitorii de medicamente din Românie — n.r) au fost în 2008, efortul cel mai mare a fost în 2008, când distribuitorii au fost autorizați de către Agenție. Înainte, distribuitorii erau autorizați de către minister. În momentul în care s-a schimbat autoritatea care îi inspectează și îi autorizează, ne-am făcut propriile reglementări și în acest sens am folosit ceea ce exista la acel moment: directiva europeană și ghidurile OMS. Astfel, efortul cel mai mare pentru ei (distribuitori — n.r.) a fost în 2008. Acum suportă mult mai ușor schimbările, iar noutățile pentru ei nu sunt atât de mari acum. Sunt lucruri știute, majoritatea se adaptează din mers, se integrează ușor în sistem„, a afirmat Gabriela Ruja.

Acest lucru a fost confirmat și de Simona Manole, manager calitate la Farmaceutica Remedia, care a admis că noul ghid nu implică modificări majore.

Nu diferă în esență lucrurile. Practic, nu sunt deosebiri foarte mari. Datorită faptului că vechile reglementări erau la un standard destul de ridicat — iar noi, bineînțeles, eram conformați acelor reglementări—, practic această trecere nu face decât să ne determine să ne revizuim activitatea, să ne impună anumite calificări, validări ale echipamentelor. (…) Nu apar modificări majore în acest nou ghid, diferențe care să implice investiții sau reorganizări ale activității sau ale firmei„, a arătat ea pentru AGERPRES.

Dezbaterea „DGP — European Practice and Experience”, cu participare internațională, a subliniat importanța implementării regulilor de bună practică de distribuție a medicamentelor (GDP) de uz uman, în acord cu reglementările Uniunii Europene. La evenimentul organizat de TARUS Media au luat parte reprezentanți ai autorităților române, producători și distribuitori, importatori, precum și jucători din piața farma, care au discutat despre condițiile de păstrare a medicamentelor, aplicarea unui Sistem de Management al Calității care să includă procedurile și înregistrările corespunzătoare normelor aplicate.

Citeşte şi Combinaţii letale de medicamente

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici