Divergenţe între ţările occidentale şi cele est-europene cu privire la viitorul şef al diplomaţiei europene

Şefa diplomaţiei italiene, Federica Mogherini, este cotată cu şanse pentru a obţine postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, însă ţările membre est-europene o consideră pe politiciana italiană prea apropiată de Rusia şi din acest motiv au ameninţat cu blocarea nominalizării sale, notează miercuri EUObserver.

RomaniaTV.net
16 iul. 2014, 09:06
Divergenţe între ţările occidentale şi cele est-europene cu privire la viitorul şef al diplomaţiei europene

Liderii statelor UE urmează să decidă miercuri (16 iulie), la Bruxelles, numele celor care vor ocupa posturile de preşedinte al Consiliului European şi de şef al diplomaţiei europene în perioada 2014-2019.

Premierul lituanian Algirdas Butkevicius a fost primul lider al unei ţări membre UE care s-a pronunţat, marţi, contra nominalizării Federicăi Mogherini la conducerea diplomaţiei UE.

‘Candidatura ministrului de externe al Italiei nu va fi sprijinită”, a declarat Bukevicius pentru postul de radio public lituanian LRT. Opinia sa a fost susţinută de preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care va fi prezentă la Consiliul European de la Bruxelles.

Statele baltice, precum şi Polonia şi Bulgaria, au avertizat că vor cere supunerea la vot a candidaturilor pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe, dar pentru a obţine o minoritate de blocaj ele ar avea nevoie de sprijinul altor ţări est-europene – Slovacia, Slovenia, Ungaria, România şi Republica Cehă, adaugă sursa citată.

Citeşte şi DACIAN CIOLOŞ, propus comisar european. Traian Băsescu: Nu pot să nu-i spun azi un nume lui Juncker

Agenţia de presă italiană ANSA a anunţat, citând surse apropiate lui Jean-Claude Juncker, care va fi viitorul preşedinte al Comisiei Europene, că în prezent ”10 sau 11” state membre se opun nominalizării lui Mogherini ca şefă a diplomaţiei UE.

Însuşi Juncker a afirmat că doreşte pe cineva ”puternic şi experimentat” la conducerea diplomaţiei europene, iar liderii statelor membre trebuie să fie în acord cu preşedintele Comisiei Europene atunci când fac nominalizarea, întrucât şeful diplomaţiei UE este şi vicepreşedinte al Comisiei.

În centrul divergenţelor se află atitudinea prea prietenoasă a lui Mogherini faţă de Moscova. După preluarea de către Italia a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie, Federica Mogherini a făcut primele sale vizite externe la Kiev şi Moscova. Politiciana italiană a fost primită de preşedintele rus Vladimir Putin şi chiar l-a invitat pe acesta la un eveniment organizat în Italia de preşedinţia italiană a Consiliului UE, în luna octombrie.

Citeşte şi Jean-Claude Juncker, noul preşedinte al Comisiei Europene: UE nu se va mai extinde în următorii cinci ani

Citeste mai mult pe RTV.NET: #ixzz37cWtLLgh