Dividendele păcii: Trebuie să plătim mai mult pentru a ne asigura securitatea şi stabilitatea

Trebuie să înţelegem că acele "dividende ale păcii" de pe urma cărora am beneficiat în perioada post-Război Rece nu mai sunt la fel de valabile în noul mediu de securitate, a declarat sâmbătă ambasadorul Sorin Ducaru, în ultima zi a Bucharest Forum 2014.

04 oct. 2014, 12:07
Dividendele păcii: Trebuie să plătim mai mult pentru a ne asigura securitatea şi stabilitatea

„Trebuie să plătim mai mult pentru a ne asigura securitatea şi stabilitatea, dar, în final, acestea sunt nepreţuite”, a adăugat asistentul secretarului general al NATO.

„Cred că este dificil să vorbim despre o nouă ordine mondială. Mai degrabă am putea vorbi despre o dezordine mondială pe care ar trebui să o înţelegem şi să o definim”, a afirmat Ducaru, în cadrul sesiuni de discuţii consacrate „noii ordini mondiale” în contextul crizei ucrainene şi a împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, moderată de analistul Radu Tudor, informează Agerpres.

„Se întâmplă de multe ori să ne aflăm în situaţia de a încerca să găsim răspunsuri noi pentru aceleaşi vechi întrebări”, a recunoscut oficialul român. „Însă trebuie să ne raportăm mai mult la realitate, să luăm în calcul şi ‘cel mai prost scenariu posibil’ şi să acceptăm că trăim într-o lume caracterizată de provocări de securitate emergente”, a subliniat Sorin Ducaru.

În opinia sa, „lumea nu îşi poate permite să trăiască într-o stare de negare, de ignorare a importanţei acestor noi ameninţări, în special cele din spaţiul virtual”. „Trebuie să ne dezvoltăm strategia pornind de la fapte reale şi nu de la scenarii optimiste”, a punctat el. „Va trebui să învăţăm să trăim cu un anumit grad de risc, cel puţin pentru o perioadă. Trebuie să includem riscul în procesele noastre de planificare, mai ales atunci când formulăm strategii de securitate, dar şi planuri de afaceri”, a apreciat Ducaru.

Citeşte şi Noul secretar general al NATO vrea să aibă o RELAŢIE CONSTRUCTIVĂ cu Rusia

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi sesiuni, ministrul adjunct al apărării georgian Mihail Darşiaşvili a avertizat că „invazia militară a Rusiei din Ucraina şi anexarea ilegală a Crimeii ameninţă securitatea euroatlantică”. „Georgia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă ferm agresiunile ruseşti”, a subliniat el, notând că „sunt convins că dacă Rusia ar fi fost sancţionată mai aspru pentru acţiunile sale din Georgia din 2008, astăzi nu am fi asistat la criza ucraineană”. Totodată, responsabilul i-a îndemnat pe liderii occidentali să îl sprijine pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Lucrările Bucharest Forum 2014 cu tema „Unleashing the Potenţial of Eurasia. Strategic Choices on the New Silk Road” au loc la Bucureşti, Palatul Parlamentului, în perioada 2-4 octombrie 2014. Bucharest Forum 2014 este organizat de Institutul Aspen România şi de German Marshall Fund din SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Banca Naţională a României.