Divorţuri 2023. Nu doar facturile s-au scumpit, ci și despărţirile. Care sunt taxele în funcție de notar sau tribunal

S-a scumpit și divorțul. Cei care decid să facă acest pas trebuie să știe că taxele s-au modificat. Costurile diferă în funcție de locația divorțului - la notar sau la tribunal.

01 mart. 2023, 10:25
Divorţuri 2023. Nu doar facturile s-au scumpit, ci și despărţirile. Care sunt taxele în funcție de notar sau tribunal

Divorţuri 2023. În ultima perioadă nu s-au scumpit doar facturile și alimentele, ci și divorțul. Partenerii care nu se mai înțeleg și recurg la divorț vor avea nevoie de următoarele acte: certificate de identitate, certificatele de naștere, certificatele de căsătorie și, după caz, certificatul de naștere al copilului. După depunerea actelor, există un termen de 30 de zile în care partenerii se mai pot gândi.

Citește și Cristian Tudor Popescu, reacție caracteristică după divorțul dintre Simona Halep și Toni Iuruc

Dacă nu aveți copii, taxa este de 795 de lei, care cuprinde onorariul notarului (714 lei), tariful de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț (59,7 lei), plus copiile legalizate pentru certificatele de naștere și de căsătorie.

Procedeul divorțului se complică dacă sunt copii la mijloc

În cazul partenerilor cu copii minori, situația se complică, iar prețul crește considerabil. Poate ajunge la 1450 de lei, care cuprinde onorariul notarului de aproximativ 1190 de lei, un alt onorariu pentru stabilirea numelui copiilor, în valoare de 178,5 lei, taxa de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț de 60 de lei, plus legalizarea certificatelor de naștere ale copiilor și soților și a certificatului de căsătorie.

Divorţuri 2023 la tribunal

La tribul este nevoie de cererea de divorț. Dacă despărțirea e amiabilă, atunci va fi semnată de ambii soți, dacă doar unul dintre soți dorește despărțirea, cererea va fi semnată doar de acesta. Va mai fi nevoie de actele de identitate ale ambilor soți și certificatele de naștere, certificatul de căsătorie (în original), certificatul de naștere al copilului minor.

Citește și Oana Matache a anunţat oficial divorţul! Motivul pentru care a plecat de acasă cu cei doi copii

De asemenea, va fi nevoie și de dovada care să arate bunurile comune și dovada taxei judiciare de timbru. Astfel, motivul despărțirii este un factor important care influențează prețul. Mai exact, 200 de lei pentru divorțul amiabil, 100 de lei pentru divorțul din culpă, 100 de lei când soții nu mai locuiesc împreună de doi ani și 50 de lei pentru cererea de divorț când unul din parteneri are o stare de sănătate care împiedică mariajul.