Dmitri Medvedev ameninţă din nou cu atacuri nucleare: „Un colaps. O apocalipsă. În care uiţi timp de secole de viaţa ta anterioară, până când molozul încetează să mai emită radiaţii”

Fostul preşedinte al Rusiei acuză Occidentul că a dorit să creeze un "nou Frankenstein anti-Rusia sub forma Ucrainei".

27 feb. 2023, 09:40
Dmitri Medvedev ameninţă din nou cu atacuri nucleare: „Un colaps. O apocalipsă. În care uiţi timp de secole de viaţa ta anterioară, până când molozul încetează să mai emită radiaţii”

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi premier al Rusiei, aliat al lui Vladimir Putin, a declarat luni, într-un articol publicat de presa rusă, că furnizarea continuă de arme din partea Occidentului către Kiev riscă să aducă la o catastrofă nucleară globală, reluând astfel, într-un moment în care situaţia de pe front nu pare să o avantajeze, ameninţări pe care Moscova le-a mai făcut în trecut.

„Bineînţeles, pomparea armelor poate continua şi poate împiedica orice posibilitate de relansare a negocierilor”, a declarat Medvedev într-un articol publicat de cotidianul Izvestia.

„Duşmanii noştri fac exact acest lucru, fără să vrea să înţeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranţă spre un fiasco total. Pierdere pentru toată lumea. Un colaps. O apocalipsă. În care uiţi timp de secole de viaţa ta anterioară, până când molozul încetează să mai emită radiaţii”, spune Dmitri Medvedev.

Medvedev, un nou avertisment pentru Ucraina: „Livrarea tuturor tipurilor de armament pentru forțele ruse va creşte semnificativ în acest an. Vor provoca ucrainenilor o înfrângere zdrobitoare”

Cele mai recente comentarii ale lui Medvedev, care ocupă funcţia de vicepreşedinte al puternicului Consiliu de Securitate al lui Vladimir Putin, urmează avertismentului nuclear lansat chiar de Putin săptămâna trecută şi comentariilor sale de duminică, în care a prezentat confruntarea Moscovei cu Occidentul drept o bătălie existenţială pentru supravieţuirea Rusiei şi a poporului rus.

Retorica apocaliptică a lui Dmitri Medvedev a fost văzută drept o încercare de a descuraja NATO să se implice şi mai mult în războiul care durează de un an şi care a adus Moscovei eşecuri pe câmpul de luptă, notează Reuters.

În articolul scris pentru Izvestia, Dmitri Medvedev vorbeşte despre cauzele actualei crize geopolitice şi despre „cheia de a păstra viitorul pentru întreaga lume”, relatează agenţia de presă a statului rus, TASS. Materialul este intitulat „Puncte fără întoarcere”.

TASS a compilat principalele teze ale politicianului, care spune că „ordinea mondială post-sovietică s-a prăbuşit”. Asta, în condiţiile în care Moscova şi-a anulat săptămâna trecută concepul de politică externă care data din 2012 şi este aşteptată să prezinte noul concept.

În 2022, au avut loc puternice convulsii geopolitice: ordinea mondială post-sovietică s-a prăbuşit; iar cauzele acestor procese îşi au originea cu trei decenii în urmă, când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, scrie Medvedev. Occidentul a privit ceea ce se întâmpla atunci arogându-şi în mod greşit victorie, gândindu-se doar la propriile interese şi continuând să împingă Rusia în abis, iar toate discuţiile despre parteneriat au fost doar o deghizare, consideră Medvedev. El spune că politicienii ruşi de atunci nu au reuşit să facă faţă ameninţărilor din anii ’90, ceea ce a dus la vremuri grele: oamenii alunecau rapid în sărăcie, industriile se descompuneau, iar separatismul înflorea. În 1993, ţara a fost la un pas de o confruntare civilă în toată regula, dar poporul a dat dovadă de înţelepciune şi nu a lăsat situaţia din Rusia să „oscileze”, iar liderii statului au luat o decizie corectă: nu au permis „îndepărtarea” celui mai puternic potenţial nuclear, arată Medvedev. Cu preţul unor eforturi enorme, Rusia a depăşit cele mai dificile momente, a restabilit economia şi sfera socială, a obligat celelalte ţări să ţină cont de ea, continuă vicepreşedintele Consiliului de Securitate.

Dmitri Medvedev ameninţă lumea: „Avem dreptul să ne apărăm cu orice armă, inclusiv cea nucleară”
El confirmă, de fapt, că liderii de la Moscova plănuiau războiul cu Occidentul de mult timp. În opinia sa, „războiul ar fi putut avea loc mai devreme – în anii 1990, în primele două decenii ale secolului XXI, dar s-a întâmplat acum”. Catalizatorul acestei situaţii, scrie Medevedev, a fost „poziţia cinică a lumii occidentale”. El indică două evenimente ca fiind „puncte fără întoarcere” în relaţiile Moscovei cu Occidentul: susţinerea de către Occident a ceea ce el numeşte agresiunea georgiană împotriva Osetiei de Sud în 2008 şi „isteria impotentă” după reunificarea Crimeei cu Rusia în 2014.

El acuză Occidentul că a dorit să creeze un „nou Frankenstein anti-Rusia sub forma Ucrainei”. „A fost această isterie nebună, dorinţa obsesivă de a ne sfâşia ţara, care a dus în cele din urmă la o operaţiune militară specială”, arată politicianul, reiterând teza lui Putin a Occidentului care urmăreşte să dezintegreze Rusia.

Medvedev conduce treptat către ideea de apocalipsă nucleară, pe ideea că o lume în care Rusia nu mai este o putere mondială nu-şi mai are rostul.

Dacă s-ar pune serios problema existenţei Rusiei însăşi, aceasta nu va fi rezolvată pe frontul ucrainean, ci odată cu problema existenţei întregii civilizaţii umane, spune Medvedev. „Nu avem nevoie de o lume fără Rusia”, a subliniat el, parafrazând astfel o declaraţie similară a preşedintelui rus Vladimir Putin („De ce avem nevoie de o astfel de lume, dacă nu există Rusia acolo?”), arată TASS.

În final, Medvedev menţionează una dintre condiţiile pe care Moscova le pune pentru a se întoarce la masa negocierilor – Occidentul să nu mai furnizeze arme Ucrainei, ameninţând în caz contrar cu apocalipsa nucleară.

Occidentul continuă să pompeze arme în Ucraina şi nu realizează că acest lucru împiedică relansarea negocierilor, duce la o pierdere pentru toţi, la un colaps, la o apocalipsă, „când vechea viaţă va trebui să fie uitată timp de secole, până când molozul plin de fum va înceta să mai emită radiaţii”, avertizează el.

„Rusia nu va permite ca acest lucru să se întâmple”, spune Medvedev, în încheierea articolului. „Şi nu suntem singuri în această aspiraţie. Ţările occidentale cu sateliţii lor reprezintă doar 15% din populaţia lumii. Noi suntem mult mai numeroşi şi mult mai puternici. Forţa tăcută a marii noastre ţări şi autoritatea partenerilor săi sunt cheia pentru a păstra viitorul pentru întreaga noastră lume”, punctează el.