Dmitri Medvedev: „La Davos, petrecăreţi retardaţi au repetat ca o placă stricată: pentru a obţine pacea, Rusia trebuie să piardă”

Într-un nou atac la adresa Occidentului, Medvedev susţine că "puterile nucleare nu pierd marile conflicte de care depinde soarta lor".

19 ian. 2023, 11:39
Dmitri Medvedev: „La Davos, petrecăreţi retardaţi au repetat ca o placă stricată: pentru a obţine pacea, Rusia trebuie să piardă”

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, a avertizat joi Occidentul cu privire la trimiterea de armament greu şi de sisteme ofensive în Ucraina, deoarece înfrângerea unei puteri nucleare precum Federaţia Rusă într-un război convenţional ar putea provoca izbucnirea unui conflict nuclear, transmite EFE.

”Joi, la baza Ramstein a NATO, marii lideri militari vor discuta noi tactici şi strategii, precum furnizarea către Ucraina de noi arme grele şi sisteme ofensive. Şi acest lucru se va întâmpla imediat după Forumul (Economic Mondial) de la Davos, unde petrecăreţi retardaţi au repetat ca o placă stricată: pentru a obţine pacea, Rusia trebuie să piardă. (…) Şi niciunuia dintre mizerabilii ăştia nu-i trece prin cap să tragă din aceasta următoarea concluzie elementară: înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate provoca izbucnirea unui război nuclear”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram.

Zelenski, după prăbuşirea elicopterului lângă grădiniţă: „Am pierdut oameni care erau profesionişti, patrioţi”
Într-un nou atac la adresa Occidentului, Medvedev susţine că ”puterile nucleare nu pierd marile conflicte de care depinde soarta lor”.

”Dar asta ar trebui să fie evident pentru toată lumea. Inclusiv pentru un politician occidental cu măcar o urmă rămasă de inteligenţă”, a insistat Medvedev, care a fost preşedinte al Federaţiei Ruse între 2008-2012.

Medvedev, 57 de ani, a făcut aceste declaraţii în ajunul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, la baza aeriană americană de la Ramstein, din Germania, unde partenerii Kievului preconizează să anunţe un nou ajutor militar important care ar urma să includă mai multe arme şi muniţii, vehicule blindate şi, după cum speră preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, tancuri moderne.

Elicopter prăbuşit la Kiev lângă o grădiniţă. Ministrul de Interne, între cei 18 morţi. Reacţia lui Zelenski VIDEO

Reuters aminteşte că Rusia şi SUA, de departe cele mai importante puteri nucleare, deţin circa 90% din focoasele nucleare la nivel mondial. Rusia deţine 5.977 de focoase nucleare, în timp ce SUA au 5.428, China – 350, Franţa – 290 şi Regatul Unit dispune de 225 de focoase nucleare, potrivit Federaţiei oamenilor de ştiinţă americani.

Paza de coastă americană urmăreşte o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor din Hawaii

Paza de Coastă a SUA a anunţat că urmăreşte o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor din Hawaii, în apele internaţionale, în timp ce tensiunile dintre Washington şi Moscova rămân în continuare la cote ridicate din cauza războiului din Ucraina, relatează CNN.

„În ultimele săptămâni, Paza de Coastă a SUA a continuat să monitorizeze o navă rusă, despre care crede că este o navă de colectare de informaţii, în largul coastelor insulelor Hawaii”, a declarat USCG într-un comunicat de presă.

Paza de Coastă a precizat că situaţia nu este una neobişnuită, dar monitorizează atent nava. „În condiţiile în care navele militare străine pot tranzita liber prin zona economică exclusivă a SUA, conform legilor internaţionale obişnuite, navele militare sub pavilion străin au fost adesea observate operând şi zăbovind în zona de intervenţie a Districtului 14 al Gărzii de Coastă”, se arată în comunicat.

Nu este prima dată când presupuse nave de spionaj ale Rusiei navighează în largul coastelor Statelor Unite. În 2019, o navă de spionaj rusă a fost observată în largul coastei de sud-est a Statelor Unite operând în ceea ce doi oficiali americani au descris pentru CNN ca fiind o „manevră nesigură”. Acţiunile navei ruseşti de supraveghere Viktor Leonov, care naviga în largul coastelor Carolinei de Sud şi ale Floridei, au fost considerate nesigure deoarece nu folosea luminile de funcţionare pe vreme cu vizibilitate redusă şi nu răspundea la încercările navelor comerciale de a comunica, pentru a evita eventualele accidente.
Paza de Coastă americană a precizat în comunicat că va continua să se coordoneze cu partenerii din cadrul Departamentului Apărării, oferind actualizări privind mişcările şi activităţile navelor străine, şi va răspunde în mod corespunzător, semnalându-şi prezenţa, pentru a încuraja respectarea normelor maritime internaţionale.