Dmitri Medvedev vrea să rămână liderul partidului de guvernământ

Dmitri Medvedev intenţionează să rămână preşedinte al partidului de guvernământ Rusia Unită după demisia sa din funcţia de prim-ministru de săptămâna trecută, relatează duminică dpa.

20 ian. 2020, 07:34
Dmitri Medvedev vrea să rămână liderul partidului de guvernământ

„Rămân liderului partidului”, a declarat aliatul în vârstă de 54 de ani al preşedintelui Vladimir Putin, într-un interviu acordat duminică postului de stat Canalul 1.

Medvedev a anunţat că se retrage din funcţia de prim-ministru miercuri, după discursul lui Vladimir Putin privind starea naţiunii, în care preşedintele a anunţat un plan de a acorda mai multă autoritate postului de premier în urma unui referendum constituţional.

Putin l-a propus apoi pentru funcţia de premier pe Mihail Mişustin, un birocrat de carieră şi de multă vreme şef al serviciului federal de colectare a taxelor, potrivit Agerpres.

Liderul de la Kremlin a semnat decretul de numire a lui Mişustin la puţină vreme după ce camera inferioară a parlamentului a votat favorabil cu o largă majoritate.

Rusia Unită, baza de putere a Putin, deţine o majoritate de două treimi în parlamentul rus, motiv pentru care poate amenda constituţia ţării.

Reformele constituţionale propuse de Putin vor întări rolul premierului, dar şi un organism în prezent consultativ, Consiliul de stat, ceea ce a provocat speculaţii că actualul preşedinte ar putea păstra puterea ocupând din nou funcţia de prim-ministru sau un post în Consiliul de stat când i se va încheia al patrulea mandat la Kremlin în 2024.