Instanţa a respins cererea de arestare a lui Marian Vanghelie: Din două în două zile te ia DNA

Tribunalul Bucureşti a respins vineri cererea DNA de arestare a lui Marian Vanghelie în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită, procurorii suspectând că a încercat să influenţeze martorii. Vanghelie spune însă că nimeni nu ar crede povestea şi că sunt presiuni ale DNA

16 mart. 2018, 06:42
Instanţa a respins cererea de arestare a lui Marian Vanghelie: Din două în două zile te ia DNA

Procurorul DNA a cerut arestarea fostului edil pe motiv că după ce Marian Vanghelie a primit o măsură mai blândă, controlul judiciar, unul dintre martori şi-a schimbat declaraţia. Procurorul de caz spune că martorul ar fi avut o discuţie cu Marian Vanghelie pe holurile instanţei, lucru surprins de camere, iar fostul edil i-ar fi cerut să schimbe declaraţia pentru un loc de muncă.

De cealaltă parte însă, apărătorul lui Vanghelie spune că discuţia a durat 11 secunde, în care Vanghelie l-a întrebat pe martor dacă are emoţii.

„În mod logic, în 11 secunde în afară de bună ziua şi o strângere de mână nu poţi spune multe. Mă gândesc că altfel de acţiuni nu pot fi făcute în văzul tuturor şi de asta îşi dă seama orice om. Sub lupa camerelor, a presei, acesta ar înţelege să abordeze un martor în 11 secunde şi îi pune întrebări? „, a afirmat, în sala de judecată, avocatul lui Vanghelie.

Fostul edil acuză presiuni al DNA.

„Când am intrat era în colţ, i-am făcut decât aşa-un gest cu mâna-dar asta înseamnă că trebuie să fac iar puşcărie? Dacă aducem un copil de 5 ani nu poate să creadă poezia asta. De aia am ieşit la TV. Nu poţi face nimic. din două în două zile te ia DNA. Ce se întâmplă la Ploieşti aşa se întâmpla peste tot (…) Au venit la mine în puşcărie şi nu am făcut niciun denunţ. Doamna Kovesi o sa aibă probleme mari pentru tot ce se întâmplă. Am fost echilibrat până acum”, a spus Marian Vanghelie.

Cererea procurorilor DNA a fost înregistrată pe 13 martie. Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în iulie 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

Citeşte şi:  Primele reacţii după dezvăluirile lui Vanghelie. Vasilescu: Mi-a spus că am intrat pe o listă şi că o să se înceapă să mi se facă dosar

„Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupţie.

Citeşte şi:  Vanghelie: Oprea l-a chemat pe Dan Diaconescu şi i-a spus că dacă partidul său fuzionează cu UNPR, îi închid dosarul

Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului – unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.