Mihail Vlasov, urmărit penal pentru şantaj

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de Mihail Vlasov, avocat în cadrul Baroului Iași şi fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României. Mihail Vlasov este acuzat de șantaj, se arată într-un comunicat al DNA.

RomaniaTV.net
15 mai 2014, 10:34
Mihail Vlasov, urmărit penal pentru şantaj

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 5 mai 2014, Vlasov Mihail, folosindu-se de un înscris olograf, l-a amenințat pe președintele interimar al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupție ce ar fi compromițătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârșite în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituției organelor de urmărire penală.

Concret, la data de 5 mai 2014, președintele interimar al CCIR a fost contactat telefonic de Vlasov Vanda, fiica lui Vlasov Mihail (care este inculpat, trimis în judecată în altă cauză) care, în aceeași zi, i-a înmânat un plic „sigilat”, comunicându-i că este din partea tatălui ei. Plicul conținea o scrisoare olografă scrisă și semnată de Vlasov Mihail.
 
Destinatarul afirmă că, după citirea scrisorii, s-a simțit amenințat, în sensul că i s-a creat o stare de temere, atât pentru sine cât și pentru familia sa, mai ales că la finalul scrisorii era specificat „n-aș vrea să sufere și copiii altuia”.
 
Anterior primirii scrisorii de amenințare, destinatarul, președintele interimar al CCIR ar fi fost contactat telefonic de mai multe ori de către Vlasov Mihail care i-ar fi spus, sub diverse forme, că „nu este bine ce face”, cu referire exactă la activitatea acestuia în cadrul și în exercițiul funcției pe care o deține la Camera de Comerț și Industrie a României. În opinia președintelui interimar, aceste amenințări directe ar fi în legătură cu demersurile făcute de forurile de conducere din C.C.I.R. după demiterea din funcția de președinte a lui Vlasov Mihail, privind atragerea răspunderii penale și patrimoniale a acestuia pentru faptele comise în timpul mandatului său.

La data de 15 mai 2014, lui Mihail Vlasov i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile din prezentul dosar, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.