DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziţii publice în timpul pandemiei de coronavirus

Şeful DNA, procurorul Crin Bologa, consideră că există oameni şi companii care doresc să profite după această pandemie, astfel că DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență. 

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 11:56
DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziţii publice în timpul pandemiei de coronavirus

Crin Bologa a spus, răspunzând unei întrebări, că în cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziții în perioada pandemiei sunt vizate și persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante.

„Dacă v-aș spune și funcția, ați identifica și persoana. În scurt timp veți avea și aceste informații, cred că nu va dura mult”, a declarat şeful DNA. 

Este vorba despre achiziții de echipamente de protecție – măști, izolete – și despre achiziții de măști medicale neconforme, interzise în UE.

Citeşte şi: Premierul Ludovic Orban a inventat un nou tip de salut pentru perioada de pandemie VIDEO

Legat de achizițiile Unifarm, Bologa a confirmat că „în aceste dosare se ridică acte și se fac audieri”.

„Tot ce a apărut în presă este în atenția DNA. Se fac audieri atât la societăți private, cât și ale statului”, a spus el, precizând că nu pot fi date alte detalii.

„Există și dosare care se referă la achiziții făcute de alte instituții, pe lângă cele centrale. Verificăm achiziții publice făcute la nivelul ministerelor, cât și la nivel central, făcute de spitale”, a spus Bologa, întrebat dacă în dosarele deschise de DNA este vorba și despre achiziții făcute de spitale din țară sau numai despre achiziții făcute de ONAC și Unifarm.

Citeşte şi: Coronavirus. Au fost întocmite 541 de dosare panele pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Chestionat despre valoarea contractelor care fac obiectul acestor dosare, șeful DNA a spus că nu poate preciza o cifră exactă, dar că „sesizările se referă la sute de milioane de lei și la milioane de euro ca prejudicii sesizate”.

Întrebat dacă sunt vizate și persoane care fac parte din Guvern, Bologa a răspuns: „Din cele 33 de dosare, 29 au fost deschise prin sesizări din oficiu. Nu pot răspunde, pentru că nu știu împotriva căror persoane s-a început urmărirea penală in personam. În majoritatea dosarelor cercetăm fapte. (…) Cercetăm faptele posibil comise de cei implicați”.