DOSARUL RETROCEDĂRILOR, STENOGRAME: Andrei Hrebenciuc şi-a rugat tatăl să-l ajute financiar pe prinţul Paul

Andrei Hrebenciuc a fost dus, joi seară, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va judeca cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fiului fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc. În referatul prezentat instanţei, anchetatorii susţin că implicarea directă a lui Andrei Hrebenciuc în activitatea infracţională a grupului rezultă şi din convorbirile telefonice purtate cu membrii grupării, şi din faptul că era pus la curent cu demersurile efectuate, dar şi că acesta i-ar fi solicitat deputatului Viorel Hrebenciuc să-l ajute financiar pe prinţul Paul de România.

23 oct. 2014, 19:26
DOSARUL RETROCEDĂRILOR, STENOGRAME: Andrei Hrebenciuc şi-a rugat tatăl să-l ajute financiar pe prinţul Paul

Andrei Hrebenciuc şi Gheorghe Paltin Sturdza au fost reţinuţi joi în dosarul retrocedărilor şi sunt prezentaţi joi seară la ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul de corupţie privind retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier, iar Gheorghe Paltin Sturdza de constituire de grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

„Există probe din care rezultă că Sturdza Paltin Gheorghe și Hrebenciuc Andrei au săvârşit cu vinovăţia prevăzută de lege aceste infracţiuni, astfel că, în condiţiile art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, pentru asigurarea bunei desfăşurări a urmăririi penale în continuare şi prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni, este necesară luarea faţă de cei doi inculpaţi a măsurii arestării preventive”, se arată în referatul procurorilor anticorupţie.

Potrivit documentului, „implicarea directă a inculpatului Hrebenciuc Andrei în activitatea infracțională a grupului rezultă și din alte convorbiri telefonice purtate cu membrii grupării și din faptul că este pus la curent cu demersurile efectuate”.

În 18 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc a luat legătura cu Dan Bengescu:

„Dan Bengescu: Tu-l ştii pe Paul, am mai vorbit noi de el.

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Omul are o jenă financiară foarte puternică.

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20.000 mâine, nu ştiu la ce bancă şi eu nu i-am finalizat proiectul decât… îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui nişte documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aş mai vrea eu să se ducă…

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semneze pentru cele 40 (se face referire la cele 40.000 de ha Pădurea Broşteni).

Andrei Hrebenciuc: Gata, am înţeles.

Dan Bengescu: Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu’ ăla pe alea 40, e păcat.

Andrei Hrebenciuc: Ok, perfect, gata, vorbesc”.

În continuare, susţin anchetatorii, imediat după discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe prinţul Paul. Ulterior, în 27 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc a luat din nou legătura cu Dan Bengescu.

„Dan Bengescu : … Mâine mă duc pe la Oneşti, am altă etapă, cu contestările alea care le-au făcut ei.

Andrei Hrebenciuc: Au făcut?

Dan Bengescu: Ei tot vin cu fel de fel. Prima dată a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul următor au cerut să suspende întrucât au făcut o revizuire, s-a mai dat acuma, noi am depus nişte documente…

Andrei Hrebenciuc: Vai!”.

În referat este redată şi discuţia purtată în 2 decembrie 2013, între Andrei Hrebenciuc şi tatăl său, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

„Andrei Hrebenciuc: Ai întâlnire cu Bengescu? OK, bine, bine. …

Viorel Hrebenciuc: Cine te întreabă?

Andrei Hrebenciuc: Bengescu ăsta.

Viorel Hrebenciuc: Dar vine şi el?

Andrei Hrebenciuc: Păi, da, aşa am înţeles.

Viorel Hrebenciuc: Dacă vine, e perfect”.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Gheorghe Paltin Sturdza, acesta a cunoscut activitatea desfăşurată de membrii grupului şi s-a implicat direct în derularea acesteia, solicitând chiar sprijinul judecătoarei Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia deputatului Ioan Adam, urmărită penal în aceeaşi cauză.

„În data de 19.12.2013, STURDZA PALTIN-GHEORGHE i-a remis personal, în mod neoficial, judecătoarei ADAM ANCA-ROXANA (la locul de muncă al acesteia, după o înţelegere prealabilă) documentele din dosarul menţionat (n.n. – acţiunea sa, acţiunea reclamanţilor, contractul, prelungirea contractului şi scrisoarea de intenţie). Mai mult, în data de 11.02.2014, ADAM ANCA-ROXANA a fost informată de STURDZA PALTIN-GHEORGHE cu privire la demersurile efectuate de părţile adverse în dosarul în cauză. Pentru a realiza scopul urmărit de grup, respectiv punerea în posesie şi apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Crăciunescu Adam nu a dat curs solicitării, inculpatul Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin, despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Crăciunescu să execute ordinele date”, se mai arată în referat.

În această discuţie Hrebenciuc propune ca variantă efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sârbu Ilie:

„VIOREL HREBENCIUC: …?… acuma să-l folosesc pe ILIE SÂRBU. Să-l calce pe cap…?…
În același context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, de care era direct interesat Hrebenciuc Viorel i-a spus lui Bengescu Dan Costin: pot face presiuni pe ăia acolo că nu știu ce, merge în ședință peste ei.
VIOREL HREBENCIUC: …?… sau cum?
BENGESCU DAN: Ai înţeles? Nu-ţi mai contestă, stai liniştit. Ne ocupăm de tot”.

Anchetatorii arată, totodată, că Viorel Hrebenciuc l-a cooptat în activitatea sa şi pe fiul său, „specialist în tranzacții prin intermediul societăților de tip off-shore”, pentru a intra în posesia foloaselor obținute în urma activității infracționale desfășurate.

 

există probe din care rezultă că Sturdza Paltin Gheorghe și Hrebenciuc Andrei au săvârşit cu vinovăţia prevăzută de lege aceste infracţiuni, astfel că, în condiţiile art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, pentru asigurarea bunei desfăşurări a urmăririi penale în continuare şi prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni, este necesară luarea faţă de cei doi inculpaţi a măsurii arestării preventive.