DNA cere Camerei Deputaţilor aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi

DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale pentru fostul ministru Ovidiu Silaghi. Potrivit România TV, liberalul este acuzat de către procurori de trafic de influenţă în formă continuată

RomaniaTV.net
19 aug. 2013, 12:49
DNA cere Camerei Deputaţilor aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi

Faptele ar fi fost comise în 2012, Ovidiu Silaghi fiind acuzat că a pretins din partea omului de afaceri Nelu Iordache unele sume de bani pentru deschiderea de către compania de transport aerian a unor noi rute care să lege aeroportul Satu Mare de anumite aeroporturi din Europa.

Mai mult, Silaghi ar fi dat asigurări că în schimbul sumelor de bani Iordache ar fi avut asigurate contracte cu CNADNR.

Potrivit procurorilor suma primită drept mită ar fi fost de 200000 de euro.

‘În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor’, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Procurorii DNA susţin că, în schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.