DNA a cerut 5 ani de închisoare pentru Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara” VIDEO

Procurorii din dosarul "Mătuşii Tamara" au solicitat o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru Adrian Năstase. Solicitarea vine după ce procurorii DNA au făcut recurs la prima hotărâre a instanţei în acest dosar, care prevedea achitarea fostului premier. Adrian Năstase a fost adus fără cătuşe la Curtea Supremă, unde a fost aplaudat în sala de judecată. VEZI CE A DECLARAT NĂSTASE DESPRE DOSARUL "MĂTUŞA TAMARA"

RomaniaTV.net
03 sept. 2012, 13:35

UPDATE 16.36 Adrian Năstase a părăsit sediul instanţei supreme.

UPDATE 15.30 Procurorii au solicitat pedepse cu închisoare şi pentru Ioan Melinescu şi Ristea Priboi. Cei doi au fost achitaţi alături de Năstase în prima decizie dată de instanţa în dosarul „Mătuşa Tamara”.

UPDATE 15.00 Procurorii au solicitat o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru Adrian Năstase în dosarul Tamara. Fostul premier este acuzat de dare de mită, pedeapsa în acest caz fiind între şase luni şi cinci ani de închisoare, potrivit legii.

Adrian Năstase a fost audiat de către procurori timp de o oră, acesta susţinând că nu are nicio implicare în acest dosar.

UPDATE 14.20 Procurorul DNA a cerut, în dosarul „Mătuşa Tamara”, audierea în premieră a unui martor care poate oferi detalii despre cei 400.000 de dolari depuşi în contul Danei Năstase, solicitarea fiind însă respinsă de instanţă, ca de altfel toate probele invocate de acuzare şi apărare.

Procurorul a mai spus că martorul Emil Grigore poate oferi lămuriri suplimentare în legătură cu suma de 400.000 de dolari depusă în contul Danei Năstase, precum şi despre existenţa unor bunuri de valoare dintr-un contract de vânzare-cumpărare.

Instanţa Supremă a respins toate solicitările, astfel că judecarea cazului continuă.

UPDATE 13.15 Procurorii au solicitat audierea lui Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, în calitatea de martor în dosarul „Mătuşii Tamara”, insă instanţa supremă a respins această solicitare.

Adrian Năstase a declarat luni, în faţa magistraţilor instanţei supreme, că nu există suport probator pentru nicio acuzaţie din dosarul „Mătuşa Tamara”, în care fostul premier a fost achitat, şi că denunţătorul a avut „o revelaţie” să îl denunţe.

„Acuzarea şi acuzaţiile se bazează pe o întâlnire ce nu a avut loc şi pe o înţelegere ce nu a existat; pe un denunţ al unei persoane aflate în executarea unei pedepse, care a şi fost eliberată după formularea denunţului făcut la peste cinci ani, când Genică Boerică a avut revelaţia acelei înţelegeri cu procurorii”, a afirmat Năstase, cu referire la denunţătorul din acest dosar, informează Mediafax.

Năstase le-a mai spus magistraţilor că denunţul a fost unul „fabricat”. „Acuzaţiile aduse legate de o înţelegere se bazează pe acest denunţ fabricat al acestui Genică Boerică, pe care eu nu l-am cunoscut şi nu l-am întâlnit până în sala de judecată. El îi spunea şoferului lui că ar fi participat cu mine la o vânătoare şi la o petrecere de după şi că am fi băut un şpriţ împreună. Aceste afirmaţii ale sale sunt total inexacte, iar DNA putea verifica şi putea oricând să-i audieze pe cei care au participat la acea vânătoare”, a afirmat fostul premier.

Fostul premier le-a mai spus judecătorilor că dosarele sale se bazează „pe sondajele de opinie de la nivelul anilor 1999-2000”, sugerând că acestea ar fi politice.

Fostul premier a intrat în sediul instanţei supreme însoţit de doi poliţişti şi fără a fi încătuşat. La intrarea în sala de judecată, Adrian Năstase a fost aplaudat, potrivit România TV. În sală se află cei doi fii ai săi, Andrei şi Mihnea Năstase.

„Noi vom solicita şi instanţa va acorda un nou termen, deşi am insistat în tot cursul acestei veri depunând în fiecare săptămână o cerere prin care am solicitat urgentarea acestei motivări (motivarea din dosarul Trofeul Calităţii, n.r.), iar acest lucru nu s-a întâmplat. Ne putem da seama că este o hotărâre greu de motivat, legea prevede un termen de 20 de zile, timp în care această motivaţie trebuie dată, şi acest termen a trecut de mult. Probabil că vom obţine un termen astăzi (luni, n.r.)”, a declarat Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase.

În dosarul Trofeul Calităţii, în care Năstase a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecători de la instanţa supremă, fostul premier a introdus o contestaţie în anulare ce vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanţele anterioare care au judecat acest caz. Judecătorii au decis, luni, amânarea discuţiei despre această contestaţie pentru data de 1 octombrie din cauza lipsei motivării în acest dosar.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit pentru luni termene de judecată în cazul contestaţiilor făcute în dosarele Mătuşa Tamara şi Trofeul Calităţii ale fostului premier.

În dosarul „Mătuşa Tamara”, procurorii anticorupţie au făcut recurs împotriva deciziei unui complet de trei judecători al aceleiaşi instanţe care a dispus achitarea lui Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, deferiţi justiţiei pentru fapte de corupţie.

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă i-a achitat, în 15 decembrie 2011, pe Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, în dosarul de corupţie cunoscut sub denumirea „Mătuşa Tamara”.

În dosarul „Mătuşa Tamara”, Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, preşedinte al ONPCSB între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului premier şi fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită.