DNA cere închisoare cu executare pentru Sebastian Ghiţă. Pronunţarea, pe 31 mai UPDATE

Procurorii DNA au cerut luni, la Instanţa supremă, condamnarea fostului deputat Sebastian Ghiţă la închisoare cu executare, în dosarul în care acesta este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor anunţa pe 31 mai sentinţa.

RomaniaTV.net
21 mai 2018, 09:11
DNA cere închisoare cu executare pentru Sebastian Ghiţă. Pronunţarea, pe 31 mai UPDATE

UPDATE La ultimul termen din dosarul în care Sebastian Ghiţă e inculpat altături de foşti procurori şi şefi din poliţie, toţi inculpaţii au spus în faţa magistraţilor instanţei supreme că sunt nevinovaţi şi că întreaga cauză reprezintă o „înscenare judiciară”. Pronunţarea a fost stabilită pe 31 mai.

„Nu am săvârşit niciuna din blestemăţiile de care sunt acuzat. Niciodată, pe parcursul carierei mele, nu am urmărit să obţin avantaje nici materiale, nici funcţii de conducere în alt mod decât cel prevăzut de lege la acel moment. Din punctul meu de vedere, acest dosar reprezintă o înscenare judiciară. Am aflat că iniţiatorul acestui scenariu a fost Negulescu, fostul meu subordonat, am putut să aflu despre cum au fost administrate probele şi cum a fost sacrificat principiul legalităţii, nu s-a ţinut cont de dreptul la apărare. Nu cred, ca procuror cu vechime, că se pot face dosare pornind de la fapte sociale. Nu poţi să trăieşti într-un glob de sticlă. (…) S-a considerat că, fiind în arest, o sa fac denunţuri, ceea ce nu am făcut pentru că nu coincide cu ce gândesc eu şi nici nu aveam de ce sa fac denunţuri”, a spus în faţa magistraţilor Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

La rândul său, Viorel Dosaru la data faptelor şef al IPJ Prahova, a spus că este nevinovat: „Am 34 de ani de muncă în poliţie, am fost de patru ori avansat. Toate promovările din sistem sunt vizate de toate structurile competente. (…) Am fost sus, şeful poliţiei, şi m-am trezit în Arestul Poliţiei, nu mi-a fost simplu deloc. Vă rog să îmi redaţi onoarea”.

Aurelian Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data comiterii faptelor a spus: „Sunt nevinovat, acestea sunt nişte ticăloşii fără seamăn”.

Procurorul DNA a cerut, luni, pedeapsă cu executare pentru fostul deputat Sebastian Ghiţă, la ultimul termen al dosarului în care acesta este acuzat de fapte de corupţie, alături de foşti procurori şi ofiţeri de poliţie.

________________

UPDATE Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor anunţa pe 31 mai sentinţa în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete.

_______________

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate luni ultimul termen în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat, printre altele, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi şantaj, ocazie cu care procurorul DNA a reiterat rechizitoriul şi a solicitat pedepse cu executare pentru cei judecaţi în acest caz.

Anchetatorul a precizat în faţa judecătorilor că dosarul este unul de referinţă pentru corupţia şi legăturile dintre sistemul judiciar şi lumea politică.

„Se impune ca pedepsele cu închisoare să fie executate în regim de detenţie efectivă. Această cauză este una de referinţă despre corupţia şi legăturile dintre sistemul judiciar şi cel politic”, a susţinut procurorul de şedinţă, potrivit Agerpres.

Cu privire la Liviu Tudose, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas, DNA a precizat că aceştia au înţeles „să subordoneze importantele funcţii de autoritate publică pe care le deţineau unor interese private din domeniul politic”. Despre Sebastian Ghiţă, procurorul DNA a susţinut că şi-ar fi construit o reţea informativ-operativă incompatibilă cu statul de drept, adăugând că acesta s-a sustras de la judecată, aşa că nu există o garanţie că va executa pedeapsa.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acest dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.


loading...