DNA cere încuviințarea Parlamentului pentru cercetarea deputatului Adrian Miuțescu. Liderului PNL Argeș este acuzat de fapte de corupţie

DNA cere votul Parlamentului pentru a putea începe percheziția informatică în cazul preşedintelui PNL Argeş, deputatul Adrian Miuţescu.

24 nov. 2021, 12:02
DNA cere încuviințarea Parlamentului pentru cercetarea deputatului Adrian Miuțescu. Liderului PNL Argeș este acuzat de fapte de corupţie

Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal întocmite de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice în cazul liderului PNL Argeş Adrian Miuţescu.

„Procurorul șef al DNA a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal privind pe Miuțescu Gheorghe Adrian, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000)”, a anunţat DNA într-un comunicat de presă.

Conducerea DNA precizează că percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv.

Citeşte şi: După ce al 17-lea liberal şi-a dat demisia din grupul parlamentar al PNL, DNA a descins la sediul organizaţiei judeţene conduse de acesta

Deputatul Adrian Miuțescu, lider al PNL Argeș, este urmărit penal de DNA pentru opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite. În acelaşi dosar sunt cercetați și viceprimarul din Pitești Gelu Tofan, președinte al PNL Pitești, Cristian Mitrofan, vicepreședinte al PNL Argeș și un comisar de la Protecția Consumatorului Argeş.

Procurorii DNA susţin că în perioada aprilie – iulie 2021, Adrian Miuțescu, la instigarea suspectului Chiru Ovidiu, și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția de președinte al Organizației Județene a partidului din care face parte, pe lângă conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru a determina numirea celui din urmă, dar și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. Aceasta, în condițiile în care postul vizat de Chiru Ovidiu fusese ocupat prin concurs de o altă persoană.

În aceeași manieră, Adrian Miuțescu ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești.

În perioada iulie-august 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția menționată în mod direct pe lângă un înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș.

Potrivit DNA, Adrian Miuţescu ar fi procedat similar, în cursul lunii februarie 2020, precum și în lunile aprilie și august 2021, pe lângă conducerea Companiei Naționale Poșta Română în scopul angajării unei persoane la această instituție, respectiv a numirii unei alte persoane într-o funcție de conducere la nivel județean.

În perioada iulie – august 2021, suspectul Tofan Gelu și Mitrofan Cristian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcțiile ocupate in partid, pe lângă persoane din Inspectoratul Școlar Argeș, în scopul menținerii unei anumite persoane în funcția de inspector școlar sau în scopul numirii aceleiași persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum și pentru numirea în funcția de directori de școli a unor persoane agreate de partid.

Vineri, 29 octombrie, DNA Pitești a făcut percheziții și ar fi ridicat acte din mai multe instituții. De la una strategică, așa cum e RATEN (Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară), sau de la Primăria Domnești. Mai mult, ofițerii judiciariști de la DNA i-au vizitat pe președintele PNL Argeș, deputatul Adrian Miuțescu, și pe viceprimarul liberal al Piteștiului, Gelu Tofan, cărora le-ar fi ridicat telefoanele mobile.


loading...
Partenerii noștri