DNA: Deputatul Buciuta nu este învinuit sau inculpat într-un dosar

Deputatul Ştefan Buciuta, care reprezintă minoritatea ucraineană în Parlament, nu are calitate de învinuit sau inculpat în niciun dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

RomaniaTV.net
07 sept. 2012, 14:54
DNA: Deputatul Buciuta nu este învinuit sau inculpat într-un dosar

Solicitat de Mediafax în legătură cu vreun dosar deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie referitor la deputatul Buciuta, vineri Biroul de presă al instituţiei a comunicat: „Persoana la care faceţi referire în cerere nu are calitatea de învinuit sau inculpat în niciun dosar penal aflat pe rolul DNA”.

Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a cerut, marţi, Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii deputatului Ştefan Buciuta, reprezentând minoritatea ucraineană, motivând că DNA i-a deschis dosar pentru abuz în serviciu, delapidare, gestiune frauduloasă, deturnare de fonduri, trafic de influenţă.

Potrivit articolului 72 din Constituţie, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Potrivit unei solicitări a UUR, congresul extraordinar al asociaţiei, care a avut loc la data de 20 iulie 2012, a hotărât demiterea deputatului Ştefan Buciuta din calitatea de preşedinte al Uniunii şi retragerea sprijinului politic din partea asociaţiei.

Solicitarea UUR a fost trimisă de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor către Comisia juridică a acestui for legislativ, pentru emiterea unui punct de vedere.