DNA: Gheorghe Nichita primea 10 la sută din valoarea unui contract cu Primăria Iaşi

Gheorghe Nichita a ajuns din nou în spatele gratiilor. După ce în urmă cu câteva luni era reţinut într-un dosar cu iz de budoar, pentru că folosise poliţia locală în scop personal, pentru a-şi supraveghea mult mai tânăra amantă şi a o intimida, acum Gheorghe Nichita a fost reţinut 24 de ore pentru luare de mită. Procurorii DNA susţin în ordonanţa de reţinere că primarul suspendat al Iaşiului primea, printre altele, o cotă de 10% din valoarea contractelor încheiate cu firmele UTI şi IBC în urma unor licitaţii trucate.

RomaniaTV.net
29 oct. 2015, 20:23
DNA: Gheorghe Nichita primea 10 la sută din valoarea unui contract cu Primăria Iaşi

Gheorghe Nichita a fost reţinut de DNA împreună cu omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. În acelaşi dosar au fost puşi sub control judiciar Iulius Gabriel Mardarasevici şi Mihail Tănăsescu.

Procurorii DNA arată că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții, se arată în comunicatul DNA privind măsurile luate în acest dosar.

Anterior, Gheorghe Nichita şi Iulius Gabriel Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI) s-au înţeles ca aceștia din urmă să efectueze, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.

„Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, susţin procurorii.

Potrivit datelor strânse până în prezent de procurori, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, dar şi alte beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015. Totodată, mituitorii au plătit, în cursul anului 2014, servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Gheorghe Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Iulius Gabriel Mardarasevici. Primarul Iaşiului ar fi beneficiat şi de achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, se arată în comunicatul DNA.


loading...