DNA îl acuză pe Gheorghe Stan, judecător constituţional, că minte în privinţa retragerii apelurilor în două dosare cu acordul DNA

DNA îl acuză pe Gheorghe Stan, actual judecător constituţional şi fost şef al Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, că minte. Stan a declarat într-un interviu pentru Mediafax că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă s-a făcut cu acordul DNA, în urma unei discuţii cu şeful DNA. Direcţia Anticorupţie neagă într-un comunicat că o astfel de discuţie ar fi avut loc.

18 iun. 2019, 13:48
DNA îl acuză pe Gheorghe Stan, judecător constituţional, că minte în privinţa retragerii apelurilor în două dosare cu acordul DNA

Gheorghe Stan, fost şef al Secţiei pentru investigarea magistraţilor şi proaspăt numit judecător CCR, a declarat marţi că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă a avut la bază corespondenţa DNA şi discuţii cu şeful DNA, care a împărtăşit opinia.

„Referitor la cele două dosare la care faceţi referire, fără a comenta conţinutul acestora, pot să vă spun că am avut discuţii cu procurorul-şef DNA, care a împărtăşit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există şi o corespondenţă scrisă în care am transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie punctul nostru de vedere, raţionament la care DNA nu a formulat obiecţiuni”, a declarat fostul şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, într-un interviu exclusiv pentru Mediafax.

Este vorba despre retragerea apelurilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către Secţie, în dosarele lui Sebastian Ghiţă (achitat în primă instanţă) şi al lui Viorel Hrebenciuc (condamnat la 2 ani de închisoare). În dosarul lui Hrebenciuc, instanţa supremă deja a admis retragerea apelului.

La câteva ore după apariţia interviului, DNA a emis un comunicat de presă în care neagă că Gheorghe Stan ar fi avut o discuţie cu şefulDNA pe această temă.

„Ca urmare a interviului publicat de o agenție de presă în care fostul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție Gheorghe Stan a afirmat că Direcția Națională Anticorupție ar fi fost de acord cu decizia secției de a retrage căile de atac în două dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, Biroul de Informare și Relații Publice face următoarea precizare:

Nu a existat niciun fel de discuție / corespondență cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc și alții, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcției Naționale Anticorupție a aflat din presă.

Cu referire la cel de-al doilea dosar care a fost trimis în judecată Sebastian Ghiță și alții, mediatizat prin comunicatul nr. 910/VIII/3 din 29 iunie 2016, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a luat decizia de retragere a apelului la data de 10 iunie 2019, iar la data de 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul și în aceeași zi a notificat conducerea Direcției Naționale Anticorupție să ia act despre acest lucru.

Având în vedere că printre inculpații trimiși în judecată în cele două dosare se află și persoane care au calitate a de magistrați, în baza legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată și completată prin OUG nr. 7/2019, Direcția Națională Anticorupție nu mai are nicio competență în dosarele privind magistrați, inclusiv în cele aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Consecința nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpații condamnați în primă instanță nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitați rămân achitați”, se arată în replica DNA.


loading...