DNA: Mihai Bălan, directorul CET Govora, a acţionat la ORDINUL şi în INTERESUL lui Dan Şova

Procurorii DNA susțin că necesitatea achiziționării serviciului de consultanță juridică de către CET Govora nu a fost rezultatul unui proces decizional comun, ci a aparținut exclusiv directorului general Mihai Bălan, care a acționat la ordinul și în interesul lui Dan Șova.

20 nov. 2015, 16:47
DNA: Mihai Bălan, directorul CET Govora, a acţionat la ORDINUL şi în INTERESUL lui Dan Şova

Informația apare în referatul DNA înaintat ÎCCJ prin care s-a cerut arestarea preventivă a lui Mihai Bălan, director general al CET Govora, reținut joi pentru abuz în serviciu în formă continuată în dosarul lui Dan Șova, în care e acuzat de trafic de influență, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Dosarul lui Şova. Directorul CET Govora, sub control judiciar: „Nu se putea justifica contractul şi valoarea lui”

„Mai întâi, trebuie precizat că la nivelul CET Govora necesitatea achiziționării serviciului de consultanță juridică nu numai că nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos în sus pe linie ierarhică, ci a fost unul ce a aparținut exclusiv directorului general Mihai Bălan, care a acționat la ordinul și în interesul lui Dan Șova, împrejurări din care rezultă nesocotirea celei mai elementare obligații de serviciu a unui director general — aceea de a acționa în interesul societății pe care o conduce”, se arată în referat.

DNA precizează că încheierea unor contracte de asistență juridică la ordinul unor persoane fizice, aflate în cercul relațional al lui Bălan, contracte străine interesului CET Govora, reprezintă în mod evident acte defectuoase încheiate în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale inculpatului.

„Se observă astfel că atât acordul de voință, element esențial al oricărei convenții, al reprezentantului CET Govora, inculpatul Mihai Bălan, cât și conținutul și clauzele contractului au fost efectiv dictate de inculpatul Șova Dan-Coman și au fost la latitudinea exclusivă a acestuia”, au reținut anchetatorii.

Tot în referat se menționează că, în schimbul intervenției pentru încheierea contractelor, Dan Șova i-a transmis denunțătoarei că vrea cei 5.000 euro cash, în fiecare lună, din sumele primite de la CET Govora, remiși prin intermediul unei apropiate.

„În concret, modul de remitere a sumei de 5.000 euro în fiecare lună către inculpatul Șova Dan-Coman, ce reprezenta comisionul acestuia, se făcea în modul următor: după decontarea facturilor de către CET Govora, martorul denunțător (…) se deplasa la bancă și efectua operațiuni de retragere în numerar în moneda națională până la concurența sumei de 5.000 de euro. Retragerile în numerar aveau loc pe perioada mai multor zile, după care denunțătorul efectua operațiuni de schimb valutar (euro) a sumelor încasate de la CET Govora. Ulterior, o contacta pe (…) și se întâlnea cu aceasta la sediul societății de avocați ‘(…)’ unde îi remitea suma de 5.000 euro. În situația în care (…) nu se afla la sediul societății de avocați, denunțătorul (…) cu aprobarea (…) remitea suma de 5.000 de euro numitei (…) , secretara societății de avocați, care ulterior o transmitea (…)”, se spune în document.

Citeşte şi: Dan Şova, URMĂRIT PENAL într-un nou dosar. Propunerea de arestare, la Senat

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri cererea DNA de arestare preventivă a lui Mihai Bălan, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut Senatului încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Șova.