DNA: Preşedintele Tribunalului Bucureşti l-a avut ca îndrumător ştiinţific pe Adrian Năstase

Procurorii DNA arată, în motivarea cererii de strămutare a dosarului lui Adrian Năstase de la Tribunalul Bucureşti, că preşedintele acestei instanţe, Laura Andrei, l-a avut ca îndrumător ştiinţific, la lucrarea sa de doctorat, pe fostul premier, iar judecătoarea Elena Burlan l-a achitat pe medicul Brădişteanu.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 11:34
DNA: Preşedintele Tribunalului Bucureşti l-a avut ca îndrumător ştiinţific pe Adrian Năstase

Tribunalul Bucureşti are spre soluţionare dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Năstase, procurorii anticorupţie cerând strămutarea procesului la o instanţă egală în grad din ţară, pentru a se evita suspiciunile legate de lipsa de imparţialitate.

Procurorii DNA au verificat pe internet, cu ajutorul motorului de căutare google, dar şi pe site-ul Universităţii Bucureşti, şi au constatat că judecătoarea Laura Andrei, preşedintele TB, l-a avut ca îndrumător ştiinţific pe Adrian Năstase în lucrarea de doctorat intitulată „Instrumente juridice internaţionale privind protecţia drepturilor omului. Evoluţia jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului”.

Anchetatorii au căutat pe internet cu sintagma „laura andrei doctorand la adrian năstase” şi au obţinut mai multe rezultate. Potrivit print-urilor preluate de pe site-uri şi depuse de procurorii DNA la dosarul de strămutare, judecătoarea şi-a susţinut lucrarea în 7 iulie 2011.

Judecătoarea Laura Andrei, a confirmat, marţi, că Adrian Năstase i-a fost îndrumător ştiinţific, subliniind că procurorii anticorupţie pot apela la orice solicitare prevăzută de lege, însă instanţa supremă este cea care va decide asupra strămutării procesului. Laura Andrei a mai spus că Tribunalul Bucureşti a judecat şi alte acţiuni recente ale fostului premier legate de condamnarea sa la închisoare cu executare şi că nu înţelege de ce DNA invocă tocmai acum acest motiv.

Un alt aspect invocat de procurorii DNA în cererea de strămutare este acela că judecătoarea Elena Burlan, cea care judecă întreruperea executării pedepsei, este cea care a dispus achitarea lui Şerban Brădişteanu, caz în care, ulterior achitării de către instanţa supremă, a dispus prin decizie definitivă casarea deciziilor din fond şi din apel şi trimiterea dosarului de corupţie al medicului, pentru rejudecare, la TB.

DNA reaminteşte, în cererea de strămutare, că Brădişteanu este, în prezent, cercetat pentru favorizarea infractorului, în speţă a lui Adrian Năstase.

Totodată, procurorii arată că, la dosarul de la Tribunal, instanţa nu a depus procesul verbal de repartizare aleatorie a cauzei, aspect ce a fost invocat şi de procurorul de şedinţă, la termenul din 28 iunie.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele TB nu a putut fi contactată pentru a comenta motivarea DNA.

Instanţa supremă a stabilit, luni, un termen intermediar pentru 4 iulie, când procurorii anticorupţie vor solicita suspendarea judecării dosarului de la Tribunalul Bucureşti, până la dezbaterea cererii de strămutare în instanţă.

Pentru solicitarea de strămutare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit termenul de 29 august.

În 28 iunie, Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 5 iulie dezbaterile în dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Adrian Năstase.

Pe de altă parte, ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată din 1 octombrie în cazul judecării contestaţiei în anulare făcută de avocaţii lui Adrian Năstase împotriva deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, noul termen fiind în septembrie.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Penitenciar Rahova în 26 iunie, după ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost preluat de poliţişti.

Potrivit informaţiilor oficiale, Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Trofeul Calităţii. Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat în 21 iunie.