DNA, sesizată de Ministerul Transporturilor pentru mai multe nereguli la CFR

Corpul de Control al Ministerului Tranporturilor a sesizat DNA şi Secţia Regională de Poliţie de Transporturi Bucureşti după un control la CFR SA, în urma căruia au fost constatate deficienţe de natură economică, administrativă sau organizatorică, precum şi indicii privind săvârşirea de infracţiuni.

RomaniaTV.net
08 ian. 2014, 11:06
DNA, sesizată de Ministerul Transporturilor pentru mai multe nereguli la CFR

Ministerul Transporturilor a dispus controale la CFR SA, Tarom, CFR Marfă, CFR Călători şi Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF, perioada analizată fiind ianuarie 2012 – septembrie 2013, informează Mediafax.

Controlul la CFR SA s-a finalizat în noiembrie, raportul de la Tarom este pe circuitul de aprobare, iar în cazul celorlalte trei companii, acţiunile sunt în derulare, a comunicat Biroul de presă al Ministerului Transporturilor (MT).

Rezultatele acţiunii de control de la CFR au fost consemnate în Raportul nr. 49627/04.11.2013, în cuprinsul documentului fiind menţionate deficienţe de natură economică, administrativă, organizatorică, precum şi aspecte care constituie indicii privind săvârşirea unor infracţiuni.

CITEŞTE ŞI: Mihai Necolaiciuc, ACHITAT de Judecătoria Sectorului 1 pentru jaful de la CFR

„Măsurile dispuse pentru remedierea deficienţelor de natură economică, administrativă şi organizatorică sunt în curs de implementare. Având în vedere aspectele constatate, ce constituie indicii privind săvârşirea unor infracţiuni, Direcţia Corpul de Control a sesizat organele abilitate ale statului (…) În acest sens, în luna noiembrie 2013, Corpul de Control a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia Poliţie Transporturi – Secţia Regională de Poliţie de Transporturi Bucureşti”, mai arată reprezentanţii instituţiei.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a acuzat la finele anului trecut conducerile companiilor feroviare CFR SA şi CFR Călători de management defectuos, în contextul în care, pe 24 decembrie, zeci de pasageri au aşteptat mai multe ore în frig din cauza unor defecţiuni ale garniturilor de tren.

Potrivit Ministerului Transporturilor, managerii nu au luat măsurile necesare în acest caz, încălcând prevederile legale, iar consiliile de administraţie, conform legii, nu au intervenit în supravegherea activităţii managerilor pentru a asigura un transport civilizat călătorilor.

În replică, reprezentanţii CFR SA au anunţat că au fost luate toate măsurile necesare pentru remedierea defecţiunilor şi reluarea circulaţiei feroviare în condiţii de siguranţă, fără încălcarea prevederilor legale.

În urma analizei efectuate asupra respectării prevederilor legale cu privire la guvernanța corporatistă, Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu a constatat o serie de nereguli la societățile feroviare de stat.

Conducerile acestor companii nu respectă cerințele formulate în OUG 109 din 2011 privind guvernanța corporatistă a întreprinderilor publice, respectiv articolul 39 alin. 2 ce obligă la publicarea pe site-ul companiei a politicii și a criteriilor de remunerare a administratorilor și directorilor. Managerii încalcă și articolul 51, ce impune publicarea hotărârilor adunărilor generale ale acționarilor, a situațiilor financiare anuale, a raportărilor contabile semestriale, a raportului de audit anual precum și a CV-urilor membrilor consiliului de administrație și ale directorilor.

Potrivit legii, în acest caz a fost trimisă o sesizare către Ministerul Finanțelor Publice, care este abilitat să constate contravențiile, conform articolului 59 ale aceleiași ordonanțe și să aplice sancțiunile care se impun.