Doar 0,6% dintre cei vaccinaţi au sărit peste rând şi s-au vaccinat mai devreme. Vlad Mixich: „În cifre, vorbim de 7.000 de nesimţiţi piloşi”

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, afirmă că aproximativ 0,6% din totalul persoanelor vaccinate anti-Covid în ţara noastră nu şi-au aşteptat rândul, ceea ce înseamnă că "surprinzător, procentual fenomenul nu este deloc amplu".

10 mart. 2021, 16:01
Doar 0,6% dintre cei vaccinaţi au sărit peste rând şi s-au vaccinat mai devreme. Vlad Mixich: „În cifre, vorbim de 7.000 de nesimţiţi piloşi”

Procentul avansat de Vlad Mixich vine după analiza datelor publicate de Recorder pe baza cifrelor oficiale furnizate de Ministerul Sănătății și care acoperă perioada 27 decembrie 2020 – 5 martie 2021. În cifre efective, spune Vlad Mixich, vorbim despre „7.000 de nesimțiți piloși”. Dintre cei 7.000, 7% sunt persoane din cadrul așa-ziselor instituții de forță (armată, securitate, justiție). „Dar avem și jurnaliști printre nesimțiții piloși, și funcționari la stat, și alte tepe”, a scris Vlad Mixich, pe Facebook.

„Transparența datelor nu este un obiectiv în sine, ci doar un instrument. Mai ales în domeniul sănătății. Și, în cele mai multe cazuri, este un instrument foarte util. De pildă, ne permite să vedem cât de amplu este fenomenul vaccinărilor peste rând, vaccinările acelea pe pile care ne calcă pe toți pe nervi pentru că sunt nesimțite și imorale”, a opinat acesta.

Citeşte şi Florin Cîţu, despre sistemul paralel de vaccinare: Mi s-a spus că e o speculaţie! Dacă e aşa, înseamă că nu se spune tot!

În ceea ce privește datele privind vaccinarea, expertul în politici de sănătate afirmă că „surprinzător, procentual fenomenul nu este deloc amplu: undeva cam 0,6% din totalul persoanelor vaccinate în România. Credeam că e mai mult, dar în realitate nu e„.

Pe de altă parte, în cifre vorbim despre 7.000 de nesimțiți piloși care s-au vaccinat peste rând, practic lăsând 7.000 de bolnavi cronici și bătrâni fără aceste vaccinuri primite în timp util. Dintre acești nesimțiți piloși, 7% sunt persoane din cadrul așa-ziselor instituții de forță (armată, securitate, justiție). Dar avem și jurnaliști printre nesimțiții piloși, și funcționari la stat, și alte tepe„, subliniază Vlad Mixich.

„Interesant e că vaccinările pe pile, peste rând, sunt concentrate în anumite spitale, într-un centru militar, într-o școală. Ei bine, chiar ăștia trebuie căutați în cel mai mic detaliu, luați la verificat să vedem ce justificări au pentru că au vaccinat peste rând felurite tepe în loc să vaccineze medicii, bătrânii sau bolnavii.

Iar dacă justificările nu stau în picioare (și nu prea văd cum ar sta), trebuie penalizați sever. Pentru că printre cei 7000 de oameni care ar fi trebuit să aibă deja acces la vaccin și nu au, poate că e bunica mea, fratele tău sau soția ta cu boală cronică. Dar și pentru că noi ceilalți, covârșitoarea majoritate care încercăm să respectăm regulile, ne-am săturat până peste cap să fim luați de fraieri. Abia când asta se va întâmpla, instrumentul transparenței va fi servit cu adevărat scopului său real”, a mai scris acesta.

Citeşte şi Peste 7.000 de români s-au vaccinat mai devreme decât strategie națională de vaccinare