Doar 1000 de musulmani vor participa anul acesta la pelerinajul de la Mecca faţă de 2,5 milioane de participanţi anul trecut

Nici islamul nu face excepţie de la măsurile care se iau împotriva răspîndirii virusului COVID-19. Anul acesta numărul de participanţi la pelerinajul de la Mecca a fost redus la doar 1000, respectând regulile sanitare privitoare la obligativitatea purtării măştii şi păstrând distanţa fizică.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 15:47
Doar 1000 de musulmani vor participa anul acesta la pelerinajul de la Mecca faţă de 2,5 milioane de participanţi anul trecut

Arabia Saudită a anunţat că anul acesta va permite participarea la hajj, ritualul musulman anual care implică pelerinajul la Mecca, a doar 1000 de participanţi care vor trebui să respecte noile măsuri luate de regat în acest sens. Este un număr infim, faţă de 2.5 milioane de participanţi anul trecut. Pelerinii au fost selecţionaţi din rândurile credincioşilor de pe teritoriul Arabiei Saudite şi au fost obligaţi să intre în carantină la sosirea la Mecca, bagajele lor fiind dezinfectate. 

Accesul presei străine a fost interzis la evenimentul religios, iar participanţii la pelerinaj au înconjurat Kabba, piatra sfântă de la Mecca, în grupuri mici, având câte un ghid. Ei au primit şi un kit ce conţine pietre sterilizate pentru ritualul lapidării Satanei, dezinfectante, măşti sanitare, un covoraş şi un veşmânt alb fără cusături numit „ihram” pe care orice pelerin trebuie să-l poarte la aceste ritualuri. De asemenea, anul acesta credincioşii nu au putut atinge Kaaba, pentru a respecta măsurile de igienă şi a limita posibila transmitere a virusului COVID-19. Ritualul a fost supravegheat îndeaproape de forţele de ordine, pelerinii fiind urmăriţi constant în timp ce înconjurau în şir indian de şapte ori, piatra sfântă. 

Hajj este un eveniment de amploare la care participă anual milioane de pelerini din întreaga lume, cu zboruri charter organizate special pentru aceştia şi care implică un ritual pe care orice credincios musulman trebuie să-l îndeplinească măcar o dată în viaţă.