Doar 10% din legumele şi fructele care se vând în pieţele din Capitală sunt fiscalizate

Doar 10% dintre legumele şi fructele care se vând la tarabe în Bucureşti sunt fiscalizate, iar majoritatea celor care vând în pieţe nu sunt producători agricoli, a declarat ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

RomaniaTV.net
06 mai 2012, 09:53
Doar 10% din legumele şi fructele care se vând în pieţele din Capitală sunt fiscalizate

Fuia a spus că cei care vin în piaţă în mare parte nu sunt producători, dar au un act emis de o primărie că în comuna din care vin ei sunt producători agricoli.

„Problema pleacă tot din primării, pentru că primăriile dau certificate de producător. Primăriile au două pârghii: au pieţele în administrare şi ei dau tarabele, ei închiriază tarabele; pe de altă parte, cei care închiriază tarabele ar trebui să fie producători agricoli. Şi ei vin cu certificat de producător. Rămâne de văzut la primăria de unde vine producătorul cât de producător este acel individ, sau este doar un intermediar. Primăriile au responsabilitatea de a verifica dacă un individ are teren agricol, este producător şi emite în mod legal un certificat de producător”, a explicat Fuia.

Totodată, el a afirmat că pentru fermierul mic cel mai comod este să vândă „din portbagaj”, pentru că face „un pic de evaziune”, nu plăteşte TVA şi câştigă banii cash.

Acesta a adăugat că şi pentru legumele şi fructele de import, evaziunea ajunge la 80%.

„Toate controalele se fac la intrarea în Uniunea Europeană şi cei care fac controalele sunt grănicerii din Bulgaria. După aceea intră pe piaţa europeană şi marfa circulă liberă în comerţul intracomunitar”, a spus el.

Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca, prezent în emisiune, a afirmat că certificatele de producător au fost emise, până acum, mult prea uşor.

„S-a dat şpagă. Unui grup de producători de la Curtici i s-a cerut mită în Timişoara la o piaţă 5.000 de euro. De unde să dea 5.000 de euro? Aşa se întâmplă în toate oraşele din ţară”, a spus el.

Acesta a completat că a văzut anul trecut cum în Constanţa, Braşov sau Sibiu micii producători nu aveau acces în piaţă.