Doar mamele care au născut înainte de 17 iunie 2009 pot să ceară indemnizaţia în instanţă

Decizia ICCJ privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor născuţi din sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi vizează mamele care au născut înainte de 17 iunie 2009, care pot obţine retroactiv indemnizaţia suplimentară în baza unei acţiuni individuale în instanţă, precizează Ministerul Muncii.

RomaniaTV.net
19 nov. 2011, 13:29
Doar mamele care au născut înainte de 17 iunie 2009 pot să ceară indemnizaţia în instanţă

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, în cuantum de: 800 lei pentru perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2006; 600 lei pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008; 600 lei sau opţional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009-17 iunie 2009, potrivit Mediafax.

„Mamele care au născut după 17 iunie 2009 au primit şi primesc indemnizaţia suplimentară pentru creşterea copiilor din sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, prin aplicarea corespunzătoare a legii în vigoare şi nu este necesar niciun fel de demers în instanţă. Mamele care au născut înainte de 17 iunie 2009 vor primi retroactiv indemnizaţia suplimentară pentru creşterea copiilor din sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, conform deciziei ICCJ numai în baza unei decizii în instanţă cu caracter individual”, precizează Ministerul Muncii, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Ministerul subliniază că ICCJ decide asupra interpretăii ş aplicăii unitare a lgii de căre toate instanţele de judecată din ţară, astfel că decizia ICCJ nu are efecte asupra părţilor. Totodată, Guvernul are obligaţia de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile care stabilesc drepturi individuale, emise după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei ICCJ nr.26 din 14 noiembrie 2011.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a susţinut, vineri, că fiecare mamă trebuie să înainteze acţiune în instanţă pentru a obţine indemnizaţia pentru fiecare copil în cazul în care are gemeni, tripleţi sau mai mulţi copii, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Sulfinei Barbu, actualul Guvern a modificat corespunzător legislaţia din 2009, dar perioada cuprinsă între 2007 şi 2009 nu este în acord cu decizia Înaintei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel pentru fiecare copil o mamă este îndreptăţită, conform prevederilor Codului Civil să ceară în instanţă indemnizaţia pentru fiecare dintre copii săi, gemeni, tripleţi sau mai mulţi.

Ministrul Muncii a precizat că este greu de estimat impactul bugetar în urma acestor acţiuni în instanţă, iar în viitorul apropiat Ministerul Muncii va face o inventariere a sarcinilor gemelare sau cele cu mai mulţi copii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât irevocabil că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă pentru fiecare nou-născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi.