ROBOR ar putea ajunge până la 8% la finalul anului 2025, pentru a îngloba inflația, potrivit lui Adrian Codîrlașu, președinte CFA. Asta, pentru că pachetul de măsuri fiscale va antrena o majorare a inflației care ar putea determina BNR să majoreze dobânda cheie din toamnă, iar băncile au lichiditatea aproape săptămânal de BNR în ultimele aproximativ două luni prin operațiuni REPO.
Astfel, majorarea TVA-ului în două trepte și creșterea accizelor de la 1 august 2025 va mișca în sus și inflația. Spre finalul anului, aceasta ar putea atinge 8% sau chiar mai mult, susțin Adrian Codirlașu, președinte CFA România, și economiștii ING Bank.
Încă nu se știe exact unde se va duce inflația după punerea în practică a acestor măsuri, dar majorarea prețurilor de consum se va vedea cu siguranță și în nivelul dobânzilor. Mai mult, lichiditatea în sistemul bancar este dată săptămânal prin intervenții REPO ale BNR, ceea ce ține nivelul ROBOR în frâu sau chiar îl ajută să scadă pe moment. După 1 august însă lucrurile se vor schimba, iar până la finalul anului există șanse ca ROBOR să fie de 7,5% sau chiar 8%, notează Economica.net.
”Odată cu pachetul fiscal anunțat recent, orientarea politicii fiscale a devenit mai transparentă. Cu toate acestea, rămâne incertitudinea cu privire la impactul final al acestuia asupra inflației. Pe termen scurt, se așteaptă o creștere a presiunilor inflaționiste din cauza facturilor mai mari la energie începând din iulie, agravată de creșterile TVA și ale accizelor din august.
În ansamblu, anticipăm că acești factori combinați vor împinge inflația în intervalul 7,5-8,0% în lunile următoare, care probabil se va stabiliza mai aproape de 7,5% până la sfârșitul anului. Se preconizează că în a doua jumătate a anului 2026 se va produce un puternic efect de bază dezinflaționist, care ar trebui să reducă inflația anuală la un nivel cuprins între 4,0% și 4,5%”, se arată în raportul macroeconomic al ING Bank.