Dobânzile la lei vor scădea odată cu prețurile, susţine guvernatorul BNR

Rata dobânzii la lei pe toate segmentele va continua să scadă odată cu rata inflaţiei, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 11:17
Dobânzile la lei vor scădea odată cu prețurile, susţine guvernatorul BNR

Dacă ne uităm la trendul ratei dobânzilor la creditele în lei, mă refer la perioada din ianuarie 2009 – şi până în prezent, perioada crizei, scăderea este evidentă şi, dacă ne uităm la perioada din mai 2010, înainte de majorarea TVA, vom vedea că mai degrabă a fluctuat în condiţiile în care existau multe motive să crească din cauza majorării TVA şi a atmosferei dificile pe care am trăit-o. Cu alte cuvinte, şi în acest domeniu avem o privire – să nu o numesc optimistă – dar cred că trendurile sunt mai degrabă normale. Eu consider că rata dobânzilor la lei va continua, dincolo de aceste fluctuaţii, să scadă odată cu rata inflaţiei‘, a explicat guvernatorul BNR.

Isărescu a mai spus că rata inflaţiei va înregistra în luna decembrie un nivel mai scăzut decât cel prognozat.

BNR a revizuit în luna noimbrie în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%. Proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.