Dobriţoiu: Nu ştiu pentru ce sunt chemat la DNA; telefoanele sunt staţii de emisie-recepţie

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, marţi, la intrarea în DNA, că nu ştie pentru ce a fost chemat de procurorii anticorupţie, precizând că nu a vorbit cu ceilalţi inculpaţi din dosar, întrucât "telefoanele sunt staţii de emisie-recepţie".
Romania TV
20 aug. 2013, 08:33
Dobriţoiu: Nu ştiu pentru ce sunt chemat la DNA; telefoanele sunt staţii de emisie-recepţie

La intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Corneliu Dobriţoiu a spus îi va solicita, pentru a doua oară, procurorului de caz să permită accesul presei la actele de procedură ce se fac împotriva sa. Dobriţoiu a precizat că a mai făcut o astfel de cerere, însă a fost respinsă de anchetatori, pe motiv că ar lipsi temeiul juridic.

Întrebat dacă a discutat cu Francisc Radici şi Sergiu Medar, care au venit şi ei, marţi dimineaţă, la DNA, Dobriţoiu a spus că nu a vorbit cu aceştia, precizând: „Telefoanele noastre sunt staţie de emisie-recepţie, nu se vorbeşte”.

„Cei care ne monitorizează spre binele nostru al tuturor pot să confirme că nu am vorbit cu dumnealor”, a precizat Dobriţoiu.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost citat marţi de procurorii militari anticorupţie pentru a-i aduce la cunoştinţă că a fost extinsă urmărirea în dosarul în care este cercetat pentru modul în care obţinut locuinţa de serviciu, fiind acuzat şi de fals, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi ceilalţi inculpaţi din dosarul privind atribuirea ilegală a unor locuinţe de serviciu de la MApN sunt aşteptaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie începând cu ora 11.00, pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că în cazul lor s-a extins cercetarea penală pentru fals.

Sursele citate au precizat că în cazul lui Corneliu Dobriţoiu cercetarea penală a fost extinsă „cu una – două fapte de fals”.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 16 aprilie, că a fost începută urmărirea penală în acest dosar în cazul generalilor Corneliu Dobriţoiu şi Traian Pigui.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit DNA.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din Ministerul Apărării Naţionale, Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat”, potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

În 26 aprilie, DNA anunţa că în acest dosar mai sunt urmăriţi penal generalii Floarea Şerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea şi Ionel Vizitiu şi plutonierul Mihaela Matei, pentru că au cumpărat locuinţe de la MApN folosind declaraţii false.

Generalul maior Floarea Şerban, generalul maior Francisc Radici, generalul maior Constantin Năstase, generalul locotenent Sergiu Tudor Medar, generalul locotenent Gheorghe Rotaru, generalul de corp de armată Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, colonelul Cornel Julea, colonelul Ionel Vizitiu şi plutonierul adjunct Mihaela Matei, toţi în rezervă, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii, potrivit DNA.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că cele zece persoane au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, folosind declaraţii false.

Potrivit procurorilor, aceştia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-şi cumpăra locuinţele de serviciu, în condiţiile în care deţineau sau deţinuseră una, două sau chiar trei alte locuinţe proprietate personală.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Românii trebuie să achite banii către stat. Declarația, obligatorie în fiecare lună. Amendă pentru lipsa acesteia
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Secretul curățării pernelor. Cum pot fi spălate eficient
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Dani Oţil a dat de belea! Cafeneaua de fițe din Herăstrău l-a costat scump: afacerea i s-a scufundat, iar datoriile îl
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări