Dobrogea, sub COD PORTOCALIU de ploi şi vânt puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie a restrâns avertizare de cod portocaliu de ploi abundende doar pentru regiunea Dobrogei, în timp ce în zonele montane sunt aşteptate ninsori şi lapoviţe.

01 oct. 2013, 11:24
Dobrogea, sub COD PORTOCALIU de ploi şi vânt puternic

În intervalul 1 octombrie, ora 13.00 – 2 octombrie, ora 02.00, în judeţele Constanţa şi Tulcea, ploile vor fi abundente şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor mai atinge local 40-50 l/mp, iar intensificările de vânt vor fi susţinute, cu viteze la rafală de 70 km/h şi temporar peste 80-90 km/h.

Pericol MAJOR de inundaţii. COD PORTOCALIU pe mai multe râuri din Dobrogea

În acelaşi intervalul, în Carpaţii Orientali şi estul Carpaţilor Meridionali, iar trecător şi în Subcarpaţii Moldovei, Transilvaniei şi Munteniei, precipitaţiile vor fi predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vremea se va menţine deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

De asemenea, în intervalul 1 octombrie, ora 13.00 – 2 octombrie, ora 08.00, ANM a emis un COD GALBEN de ploi abundente. Va continua să plouă în jumătatea de sud a ţării, iar în regiunile sud-estice şi în Subcarpaţii Getici se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp. În Bărăgan vântul va mai prezenta intensificări, cu viteze de 5070 km/h.

Citeşte şi Avertizare COD GALBEN de lapoviţă şi ninsoare. Vezi zonele afectate

Iarna s-a instalat deja în zonele montane din ţară. În Braşov, Harghita, Vrancea, Covasna şi Suceava s-a aşternut deja un strat de ninsoare. Trei accidente au avut loc în numai 10 minute pe DN1, la Timişul de Jos, în judeţul Braşov, unde ninge abundent. Un drum naţional a fost închis marţi după-amiază, din cauza ninsorii abundente.

VEZI ŞI VREME de COŞMAR în Capitală: Trafic PARALIZAT, copaci rupţi, maşini distruse şi străzi inundate