Doctorul Gheorghe Mencinicopschi explică DE CE e bine să mâncăm pepeni mici şi nu mai mult de 10 cireşe pe zi

Iradierea omoară alimentele. Noi nu avem iradiator, dar avem pe piaţă legume şi fructe iradiate importate. Acestea conţin radicali liberi, în loc să conţină antioxidanţi, susţine Gheorghe Mencinicopschi.

09 iul. 2021, 09:41
Doctorul Gheorghe Mencinicopschi explică DE CE e bine să mâncăm pepeni mici şi nu mai mult de 10 cireşe pe zi

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi mai spulberă un mit alimentar. vara, fructele şi legumele sunt primele pe lista de cumpărături, dar excesul şi provenienţa lor dubioasă poate avea efecte inverse pentru sănătate. Fructoza, un carbohidrat simplu care se găseşte în mod natural în fructe, trebuie evitată, pe cât posibil, pentru că nu aduce beneficii organismului uman. Spre deosebire de glucoză, ușor asimilată de organism, fructoza nu are o absorbție rapidă, iar metabolizarea acesteia împovărează ficatul. Este responsabilă pentru apariția mai multor boli, de la steatoza hepatica până la infarct și AVC.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a explicat de ce nu este bine să consumăm fructe în exces. “Fructoza este unul dintre factorii care duc la apariția steatozei hepatice non-alcoolice, adică ficatul gras, e strâns legat și de apariția obezității, e un factor favorizant al apariției diabetului. Ar trebui evitată, pentru că ficatul nostru nu e în stare să proceseze decât câteva grame pe zi. Tot ce este în plus e transformat de ficat în trigliceride, grăsimi care dacă sunt peste limitele normale fiziologice duc la dislipidemii. Dislipidemia generată de trigliceride nu e bun augur, pentru că semnalează și apariția bolilor cardiovasculare și a riscului de infarct și AVC”, a spus, la Medika TV, cunoscutul prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Dieta-minune care te face să arzi grăsimi toată ziua. Nu există limite de cantitate la alimente! Gheorghe Mencinicopschi a dezvăluit secretul!

Dr. Menci spune că efectele nocive pe care le are fructoza asupra organismului apar chiar și atunci când e consumată în cantități relative mici. De aceea, trebuie să fim foarte atenți chiar și la fructele pe care le mâncăm.

“Fructoza, deși nu stimulează producția de insulină, are efecte nocive cât e consumată în cantități mai mari de câteva grame pe zi. În afara bolilor pe care le poate genera, fructoza are un efect și asupra stării de sațietate mult timp, ceea ce ne face să mâncăm mai mult. Fructele sunt sănătoase, fără îndoială, dar trebuie să fim atenți să căutăm fructele care au un conținut mai mic de fructoză. Merele și fructele de pădure au cel mai scăzut conținut de zahăr. Pe lista fructelor bune, cu un conținut scăzut de fructoză, mai putem adăuga caisele, pepenele galben, citricele și prunele. Nu trebuie să evităm fructele cu un conținut mai ridicat de zahăr, care sunt bogate în vitamine și minerale, dar trebuie să limităm cantitatea. 10 cireșe de mărime medie, de exemplu, un kiwi sau ananas în limita a 30 de grame ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru o zi”, a mai spus doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

Cele mai proaste combinații alimentare. Ce nu trebuie să mănânci la aceeași masă
„Eu ştiu nişte cazuri de bolnavi operaţi, de exemplu, de colecist cărora li se administra suc de morcovi. La o analiză am constatat că acel suc conţinea o cantitate uriaşă de nitraţi“, mărturiseşte prof. dr. Mencinicopschi. Nici pepenele nu este sigur dacă este „îngrăşat“ cu azotaţi. E bine să alegem pepeni mai mici, nu contează culoarea. Dar ar trebui să luăm pepeni cu codiţa uscată, fiindcă sigur sunt mai copţi, altfel sunt „castraveţi“. În general e bine să cumpărăm fructele şi legumele care sunt coapte natural, în mediul lor, care au fost culese coapte.

„În general, oamenii care mă recunosc în piaţă sau la supermarket se uită în coşul meu să vadă ce cumpăr“, mărturiseşte prof. dr. Mencinicopschi. La piaţă sunt atent. De multe ori, iau de la oameni pe care-i cunosc, se poate întâmpla şi să mă duc la producători să văd cum produc. Au apărut în jurul Bucureştiului destul de mulţi producători care aduc fructe, legume şi ouă sănătoase.

Fructele de pădure pot fi luate ca etalon de alimente sănătoase: zmeura, murele, afinele, merişoarele care cresc sălbatic. Cele mai poluate pot fi merele, strugurii, roşiile, depinde de sistemele în care au fost crescute. Dacă nu cresc în pământ, ci în mediile cu chimicale pot fi foarte nocive. Nici legea nu ne ajută. Putem mânca, potrivit legii, salate care conţin 4.500 de mg la 100 de grame. Dar nu se ţine cont că noi nu ne luăm nitraţii numai din salată, ci din mai multe surse.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi este biolog, biochimist și cercetător de excepție. Autor a peste 200 de articole științifice în țară și în străinătate, deținător a peste 20 de brevete de invenție și premii importante, dr. Mencinicopschi susține o alimentație echilibrată, dar încurajează îndeosebi consumul a cât mai multe fructe și legume proaspete.


loading...