Doctorul Mihai Craiu susţine că şcolile şi restaurantele nu ar trebui deschise simultan. „Israel s-a ales cu o explozie de cazuri”

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu-Rusescu" din Bucureşti, a declarat că nu consideră epidemiologic corect ca şcolile şi restaurantele să fie deschise simultan. Cadrul medical a explicat că acestea "ar trebui deschise pe rând" şi a dat exemplul Israelului care s-a confruntat cu o explozie a cazurilor de coronavirus în urma unei astfel de decizii.

RomaniaTV.net
27 aug. 2020, 06:58
Doctorul Mihai Craiu susţine că şcolile şi restaurantele nu ar trebui deschise simultan. „Israel s-a ales cu o explozie de cazuri”

Dr. Mihai Craiu susține că trei sunt regulile de aur pentru deschiderea în siguranță școlilor:

  • menținerea pe cât posibil a distanțării sociale,
  • spălatul conștiincios al mâinilor,
  • purtarea măștii de protecție.

Medicul a recunoscut într-un interviu acordat Wall-street.ro că începerea anului şcolar pe 14 septembrie va genera o serie de rumori, deoarece unii dintre părinții sunt foarte speriați și refuză să mai asculte sfaturi, alții sunt dezinteresați, în timp autoritățile „continuă să se bâlbâie”.

Dr. Craiu se teme că o redeschidere simultană a şcolilor şi a restaurantelor ar putea duce la o creştere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus.

„Ar trebui să luăm în calcul exemplul Israelului. Au deschis restaurantele, au deschis școlile și s-au ales cu o explozie de cazuri. Guvernul trebuia să gândească deschiderea grădinițelor, ulterior a școlilor. După o analiză clară a felului în care decurgeau lucrurile, puteam plusa și cu deschiderea restaurantelor”, a explicat dr. Craiu, conform sursei citate.

Medicul a mai spus că nu trebuie neglijat spiritul de grup pe care-l au copiii.

„Dacă unul nu va purta mască, ceilalți vor râde de el sau îl vor tachina. Ei se vor impulsiona unii pe alții să poarte masca”, a explicat dr. Craiu.

Dr. Mihai Craiu nu crede că ne vom confrunta cu o creștere colosală a numărului de noi cazuri. Motivul: cei mai mulți dintre copiii care vin la școală sunt asimptomatici, iar astfel nu va fi o încărcătură virală foarte mare.

„Este foarte posibil ca multe dintre școli să rămână încă închise. Sunt 1.170 de unități de învățământ care au toalete în curte și nu dispun de apă curentă. Va fi principala activitate a DSP-urilor la început de septembrie. Ele vor decide dacă este în regulă deschiderea unei școli din Tecuci sau Zalău, spre exemplu”, a mai spus dr. Craiu.

Doctorul Mihai Craiu: „Sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii”