DOCUMENT. Decizia care va afecta toţi angajaţii din România, ce se întâmplă cu salariile

Salariații vor avea dreptul să știe care sunt criteriile pe care angajatorul le are în stabilirea remunerației si a modului de promovare profesională. De asemenea, vor putea solicita informații care să le permită să-și evalueze propriul salariu comparativ cu ale colegilor lor angajați pe poziții similare. Aceste măsuri sunt cuprinse într-o directivă europeană oficializată acum câteva zile și vor trebui implementate în legislația noastră până în iunie 2026.
Filip Stan
20 ian. 2025, 09:59
DOCUMENT. Decizia care va afecta toţi angajaţii din România, ce se întâmplă cu salariile

Transparența salarială devine regulă: Angajaţii vor avea dreptul să știe cum sunt plătiţi raportat la alți colegi. Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege este în curs de elaborare la Ministerul Muncii. Acesta va fi aprobat de Guvern în septembrie 2025 și adoptat de Parlament până în februarie 2026, pentru a respecta termenul de transpunere din iunie 2026.

Compania din România care oferă salarii de 4.000 de euro. Studiile superioare nu sunt necesare

Această directivă stabilește standarde înalte de transparență salarială și impune obligații clare pentru angajatori, vizând eliminarea diferențelor salariale discriminatorii între genuri. Mai jos, principalele noutăți.

Obligații pentru angajatori

1. Transparența salarială în recrutare

Angajatorii vor trebui să comunice candidaților, încă din etapa de anunț, nivelul salarial sau intervalul salarial al postului. Aceasta va facilita negocierile salariale și va asigura o mai mare corectitudine în procesele de recrutare. Solicitarea informațiilor despre salariul actual sau istoricul salarial al candidaților va fi interzisă.

ANEXA-31

2. Transparența salariilor în timpul raporturilor de muncă pentru toţi angajaţii

Angajații vor avea dreptul de a primi informații despre nivelul propriului salariu și nivelurile salariale medii pentru categorii similare de muncă, defalcate pe gen. Aceste informații vor fi furnizate la cerere, iar angajatorii vor trebui să răspundă într-un termen rezonabil, dar nu mai mare de 2 luni.

3. Raportări obligatorii

Companiile cu cel puțin 100 de angajați vor avea obligația de a raporta periodic diferențele salariale dintre femei și bărbați.

– Pentru firmele cu peste 250 de angajați, raportarea va fi anuală, începând din 2027.

– Pentru cele cu 100-250 de angajați, raportarea va fi trianuală.

Dacă diferențele salariale medii de peste 5% nu pot fi justificate obiectiv și remediate în 6 luni, angajatorul va trebui să efectueze o evaluare comună a salariilor împreună cu reprezentanții salariaților.

4. Eliminarea clauzelor de confidențialitate a salariilor

Contractele individuale de muncă nu vor mai putea include clauze de confidențialitate privind salariile. Angajații vor putea divulga remunerarea proprie în scopul promovării egalității de remunerare. De asemenea, anagajații vor avea dreptul să cunoască nivelul de salarizare al colegilor care ocupă posturi similare.

Salarii 2025. Angajaţii care nu sunt afectaţi de ordonanţa-trenuleţ, ce bani vor primi pe card în plus la leafă

Impact asupra angajatorilor

Implementarea acestor măsuri presupune o revizuire a politicilor de salarizare și a proceselor de resurse umane. Angajatorii vor trebui:

  • să identifice și să elimine eventualele diferențe salariale discriminatorii;
  • să creeze criterii obiective pentru evaluarea și stabilirea salariilor;
  • să asigure formarea personalului de resurse umane în privința noilor cerințe legale;
  • să stabilească mecanisme de comunicare și informare eficiente pentru angajați.

Drepturi sporite pentru toţi angajaţii

Salariații care suspectează discriminări salariale vor putea sesiza instanțele, având sprijin legal pentru a solicita compensații financiare. Directiva prevede ca despăgubirile să includă plăți restante, dobânzi de întârziere și daune morale. Mai mult, angajatorii vor fi responsabili de dovedirea lipsei discriminării, ceea ce crește protecția angajaților în astfel de cazuri.

Cum se pregătesc alte state membre

Franța, Germania și Spania au deja mecanisme avansate de transparență salarială, iar aceste exemple oferă un model de bune practici pentru România.

  • Franța aplică penalități financiare companiilor cu un scor slab privind egalitatea de gen.
  • Germania permite angajaților să ceară informații despre salariile colegilor.
  • Spania cere evidențe detaliate privind salariile pe gen.

Amintim că transparența salarială există deja în sectorul public, modificările legislative în curs de elaborare vizând alinierea sectorului privat la principiile de transparență prin modificarea articolului 163 din Codul Muncii și eliminarea clauzei de confidențialitate referitoare la remunerație.

Directiva (UE) 2023/970 privind transparența salarială și egalitatea de remunerare conține o serie de prevederi referitoare la dreptul de informare a salariatului. Întregul eșafodaj de norme ale documentului (care vizează, în principal, egalitatea de plată și nediscriminarea de sex) nu ar fi aplicabil în practică fără ca salariații să aibă garanția unei bune informări referitoare la situații care îi privesc în mod direct.

În momentul în care statul român va transpune în practică directiva, salariații:

  • vor avea dreptul sa stie care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii;
  • vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii;
  • vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare.

Important: Informațiile despre salarizare ce vor trebui oferite de angajatori nu fac referire la detalii exacte legate de angajați și salarii, ci vizează diferențele dintre anumite drepturi și nivelurile medii salariale.

Egalitatea de șanse este condiționată de o informare corectă

O evaluare făcută de Parlamentul European în urmă cu trei ani a arătat că principiul egalității de remunerare sau cel al nediscriminării nu pot fi puse în practică în condițiile în care dreptul la informare al salariatului nu este bine conturat și nu există instrumete de salvgardare a acestuia.

Textul concluzionează faptul că o lipsă generală de transparență în ceea ce privește nivelurile de remunerare în cadrul organizațiilor menține o situație în care discriminarea în privința remunerației și prejudecățile pe criteriu de sex pot trece nedetectate sau sunt greu de dovedit.

Existența unor astfel de situații a făcut necesară luarea de măsuri obligatorii pentru a îmbunătăți transparența salarială, pentru a încuraja organizațiile să asigure egalitatea de remunerare între bărbați și femei care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare.

Ținând cont de aceste premise, directiva europeană stipulează faptul că eliminarea discriminărilor trebuie să înceapă cu transparența salarială de dinainte de angajare, ea trebuind să fie aplicată inclusiv candidaților la ocuparea unui loc de muncă.

Documentul arată că lipsa acestor informații limitează capacitatea de negociere a viitorului angajat și ar facilita subevaluarea remunerației în comparație cu competențele și experiența sa, ori în baza unei discriminări de sex. Prin urmare, angajatorii trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor criteriile de stabilire a remunerației ori informații privind procesul de avansare.

Evident, implementarea tuturor acestor principii intră în sarcina statelor membre, care trebuie să modele gata pregătite pentru a sprijini companiile să respecte aceste obligații.

Mai mult, directiva europeană stipulează dreptul lucrătorilor  de a obține, la cerere, informații cu privire la propria lor remunerație și la nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoria de lucrători care prestează aceeași muncă ca ei sau o muncă de aceeași valoare ca a lor.

În același timp, angajatorii ar trebui să informeze anual lucrătorii cu privire la acest drept, precum și cu privire la măsurile luate pentru exercitarea acestui drept.

DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
„Am fost lovit!” Avocatul lui Călin Georgescu rupe tăcerea după ce a fost săltat de Poliţie şi vede o conspirație după acuzaţiile de abuz sexual asupra unei minore
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Andreea Marin, prima declaraţie despre despărţirea de Adrian Brîncoveanu! Cei doi nici nu se mai...
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. O actriță celebră a murit
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Andreea Marin confirmă DESPĂRȚIREA de Adrian Brîncoveanu: 'Este adevărat, eu am luat hotărârea!' 😲
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Dezvăluire despre anularea alegerilor din 2024. Cine l-a eliminat pe Călin Georgescu. S-a implicat din umbră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ilie Bolojan le-a interzis! Nu se mai pot face fără acordul său!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)