Document OFICIAL. De ce nu a preluat Klaus Iohannis reşedinţa oficială de la Vila Lac 3

Klaus Iohannis a fost ales de mai bine de un an preşedinte al României, dar nici până acum nu a preluat reşedinţa oficială, care a trecut printr-o serie de lucrări de renovare şi reabilitare în acest răstimp. Un document primit de România TV de la Cotroceni arată de ce nu a putut Iohannis să se mute la Vila Lac 3.

RomaniaTV.net
28 nov. 2015, 19:06

Şeful statului nu şi-a preluat reşedinţa oficială de mai bine de un an. Într-un document oficial de la Cotroceni se arată că Iohannis nu s-a mutat la Vila Lac 3 deoarece RAAPPS nu i-a comunicat data preluării reşedinţei şi se subliniază că şeful statului nu a avut nici o „solicitare specială”.

Preşedintele României ar putea fi notificat în acest sens de către RAPPS, regie care se ocupă de administrarea reşedinţelor demnitarilor. Până astăzi, preşedintele nu a avut niciun răspuns oficial referitor la această chestiune.

Iohannis: Nu am avut cerinţe EXTRAVAGANTE legate de renovarea vilei de protocol

Invitat în emisiune la România TV, Sorin Roşca Stănescu a vorbit despre eventuale amenajări legate de securitatea preşedintelui ţării, care s-ar putea afla la originea nepreluării reşedinţei. „Ar putea fi vorba despre un adăpost special, de pildă, cum se întâmplă şi în alte ţări”, care ar trebui să fie amenajat, a adăugat jurnalistul.

În luna septembrie, România TV anunţa că sistemul de protecţie antiteroristă din Vila Lac 3, unde ar urma să locuiască preşedintele Iohannis, este reconsolidat şi modernizat din temelii. SPP a cerut lucrări ample la tunelul de evacuare antiteroristă, care duce la buncărul existent la subsolul vilei prezidenţiale, motiv pentru care durata lucrărilor s-a prelungit neaşteptat de mult.

Vila Lac 3 are un sistem de protecție antiteroristă pentru șeful statului, compus din tuneluri secrete de evacuare în caz de urgenţă și un buncăr pentru apărarea Președintelui.

Citeşte şi: Iohannis: Nu am avut cerinţe EXTRAVAGANTE legate de renovarea vilei de protocol

Buncărul de sub vila lac 3 este special construit pentru a-l apăra pe şeful statului în cazul unor pericole extreme, aşa cum ar fi un atac terorist sau unul nuclear.

Camera este dotată cu tot ce este nevoie pentru ca preşedintele şi staff-ul său să poată trăi acolo mai multe zile, fără să fie nevoiţi să părăsească buncărul. De asemenea, înăuntru există aparatură specifică pentru comunicaţii speciale protejate, potrivit România TV.