DOCUMENT Preţurile scăzute la alimente, schema anunţată de Ciolacu. Managerii avertizează că bugetul familiei rămâne sub presiune

Managerii estimează, pentru perioada iunie-august, o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, se arată în tendințele în evoluția activității economice publicate miercuri de INS.

28 iun. 2023, 21:22
DOCUMENT Preţurile scăzute la alimente, schema anunţată de Ciolacu. Managerii avertizează că bugetul familiei rămâne sub presiune

Ordonanţa privind preţurile la alimente va figura pe agenda şedinţei de guvern de vineri, informează Executivul. Marcel Ciolacu a avut discuţii pe această temă cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu miniştrii Finanţelor, Agriculturii şi Fondurilor Europene.

Reducerea preţurilor la alimente se află pe agenda şedinţei de guvern de vineri. Premierul Marcel Ciolacu a remarcat faptul că, până în prezent, reducerea TVA „nu a funcţionat”, deoarece a determinat ieftiniri pe o perioadă „foarte limitată” de timp.

„Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în Guvernul României, indiferent dacă vorbim de acord. Acordul nu poţi să îl faci numai cu retailerii. Aici vorbim şi de producători şi de distribuitori şi de importatori. (…) Am să îmi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a spus Marcel Ciolacu.

„Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Ca să închidem odată această propunere de a avea TVA zero”, a explicat premierul.

Managerii din România dau vestea care anulează scăderea prețurilor promisă de Marcel Ciolacu

Ordonanta-de-urgenta-stopare-crestere-preturi

Asta pentru că deși prețul unor alimente va scădea, alte bunuri se vor scumpi, iar suma scoasă lunar din buzunar pentru traiul zilnic ar putea crește în ciuda ieftinirilor.

Conform INS, în cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% .Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Potrivit estimărilor, în construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%), iar managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +26 %).

Amenzi de până la 2 milioane de lei pentru nerespectarea OUG privind preţurile alimentelor de bază. Lista produselor incluse în Ordonanţă

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%) și o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Conform estimărilor din luna iunie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +9%).

Ordonanța de Urgență menită să reducă prețurile alimentelor include limitarea adaosurilor comerciale până la maximum 20% la procesator și 20% la retaileri, potrivit proiectului de ordonanță obținut de Economedia. Pentru nerespectarea noilor prevederi, se prevăd amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. Ordonanța de urgență se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acesteia în vigoare.

Update. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afișat pe site-ul propriu, în secțiunea „Transparență Decizională”, proiectul de Ordonanță de Urgență, prin care se propune limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul stopării creșterii prețurilor pentru aceste categorii de produse.

Citeşte şi: EUROSTAT Care sunt ţările europene în care se munceşte cel mai mult şi cel mai puţin. Diferenţe majore între orele lucrate săptămânal de bărbaţi şi femei

Știre inițială Ordonanța privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare va fi discutată în ședința de guvern de mâine.

Ordonanta de urgenta stopare crestere preturi

Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra produselor prevăzute în anexă:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de
    producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse
    cheltuielile directe și indirecte;
    cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de
    numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se
    adaugă cheltuielile operaționale;
    cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi
    de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale
    comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și
    risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale
    dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
    Pentru nerespectarea noilor prevederi, se prevăd amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Lista de produse agricole și alimentare vizată de ordonanță

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui*
10. Carne proaspătă porc**
11. Legume proaspete vrac***
12. Fructe proaspete vrac****
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui
întregi cu os și aripi pui, varianta standard
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os
și fără os, spată de porc
***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți,
fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere
golden, prune, pepene roșu, struguri de masă