Document secret despre riscul seismic al României. O hartă a fost făcută la câteva zile după cutremurul din ’77

CUTREMUR. Noi documente despre riscul seismic al României au ieşit la iveală de curând. Este vorba despre o hartă realizată la câteva zile după cutremurul din 4 martie '77.

07 apr. 2016, 14:42
Document secret despre riscul seismic al României. O hartă a fost făcută la câteva zile după cutremurul din ’77

Au trecut 39 de ani de la tragedia provocată de cutremurul din 1977. Atunci, aproape 1.600 de oameni şi-au găsit sfârşitul şi peste 11.000 au fost răniţi. Statisticile de acum sunt alarmante: mii de oameni ar muri în cazul unui seism de aceeaşi magnitudine.

Istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea, a găsit în documentele instituţiei o hartă cu privire la seismicitatea României, hartă realizată la câteva zile după puternicul cutremur din 4 martie 1977.

Potrivit adevarul.ro, în urma cutremurului, Centrul de Fizică a Pământului şi Institutul Central de Cercetare, Proiectare şi Directivare în Construcţii au propus cresterea gradului de intensitate seismică pentru Bucureşti de la 8,5 la 9, pentru Iaşi, Zimnicea şi Roşiorii de Vede de la 8 la 8,5, pentru Craiova de la 7,5 la 8.

Iar pentru zona geografica din jurul Focşaniului, standardul decretat de specialişti pentru viitoarele construcţii trebuia să ţină cont de posibilitatea producerii unui seism nu mai mic de 9 grade.

Vezi şi: 39 de ani de la dezastrul care a curmat peste 1.500 de vieţi. Ascultă SINGURA ÎNREGISTRARE de la CUTREMURUL din 77

2016 seamănă însă izbitor cu anul 1977. Înainte de cutremur, vremea a fost anormal de caldă. Specialiştii susţin că seismele devastatoare, deşi nu pot fi prezise, se produc la anumite intervale de timp…

„Daca ne gandim la cutremurele mari si la acestea se respecta o oarecare ciclicitate insa este mult mai dificil de prognozat in acest caz. Dupa cum ati constata vorbim de 30-40 de ani”, a declarat Mircea Radulian.

Potrivit ultimelor estimări, specialiştii avertizează că în cazul unui cutremur similar, aproximativ 3.000 de oameni îşi vor pierde viaţa, iar pagubele materiale vor fi imense.

Vezi şi: Soţul Anei Blandiana, AMINTIRI DUREROASE după MARELE CUTREMUR din ’77: Am auzit cum se sting gemetele. Muriseră

Vezi şi: Anul 2016, comparat cu 1977. Specialiştii se tem că ar putea veni marele cutremur VIDEO