Documentarul Macauba, premiat la primul festival de film ecologist din România VEZI FILMUL

Documentarul „Macauba” a primit premiul special „Zona liberă de indiferență” în cadrul primului festival internațional de film ecologist din România, EcoFest „Pentru sănătatea Pământului”, ce s-a desfășurat la Orada în perioada 27-30 octombrie.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 12:10
Documentarul Macauba, premiat la primul festival de film ecologist din România VEZI FILMUL

Filmul „Macauba” a fost produs în cadrul proiectului Energizing Development, cofinanțat de Uniunea Europeană și realizat de organizția italiană GVC ONLUS în pareneriat cu Fundația Terra Mileniul III, Asociația Alma Ro, Universitatea din Bologna, Organizația Oikos și Clubul Ecologic Transilvania.

„Macauba” este o poveste din Minas Gerais, Brazilia, o zonă în care se cultivă intensiv trestia de zahăr, soia și alte plantele oleaginoase destinate producerii de biocombustibil. Minas Gerais este însă și locul de întâlnire al populației cele mai sărace și mai exploatate cu marii proprietari latifundiari ce dețin majoritatea terenurilor din această zonă fertilă a Paranaibei.

Brazilia se numără printre cei mai mari producători de biocombustibili la nivel mondial, în condițiile în care producția biocombustibililor este acuzată ca fiind principala cauză a reducerii suprafețelor agricole destinate cerealelor și legumelor.
În plus, filmul dezvăluie o realitate crudă pentru secolul XXI: lucrătorii de pe plantațiile de culturi energetice au statut de scavi. Muncesc până la 20 de ore pe zi, trăiesc în condiții inumane și nu au dreptul să părăsească proprietatea pe care muncesc. Pe de altă parte, un proiect legislativ propune ca fermierii brazilieni să producă 30% din biodisel la nivel național, lucru imposibil, după cum susțin specialiștii.

O soluție însă poate fi cultivarea plantelor energetice specifice acestor zone.  Macauba este una dintre ele. Macauba este o plantă sălbatică din regiunea Paranajo, iar cultivarea ei la scară largă este privită ca o soluție pentru regiune, o soluție lipsită de neajunsurile trestiei de zahăr, cultivată în același scop. Macauba nu necesită investiții mari, substanțe chimice pentru fertilizare și poate crește pe soluri sărăcăcioase. De aceea, pentru țăranii brazilieni, Macauba ar putea fi viitorul.

Experții în domeniul economiei agrare afirmă că, în prezent, problema hranei este alarmantă, pentru că stocurile mondiale de alimente se află la cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani.

Preţurile mondiale ale alimentelor au crescut cu 36% faţă de nivelul din anul 2010 şi rămân instabile, potrivit „Indexului preţurilor la alimente”, publicat de Banca Mondială.

Aceasta, în contextul în care cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată că aproape un miliard de persoane suferă de foame, adică o şeptime din populaţia mondială.

Fundaţia Terra Mileniul III a postat documentarul pe YouTube, pentru a fi accesibil tuturor.

VEZI DOCUMENTARUL MACAUBA