Documente EXPLOZIVE despre răpirea jurnaliştilor în Irak. Dezvăluirile care îi dau FIORI lui Traian Băsescu

România TV a prezentat, în exclusivitate, documente care îi dau fiori lui Traian Băsescu. Omar Hayssam a trimis la Parchetul General un memoriu în care susţine clar că medicul Yassin, om de încredere al lui Traian Băsescu, a fost cel care a orchestrat răpirea a trei jurnalişti români în Irak, în martie 2008.

RomaniaTV.net
06 iun. 2015, 15:09
Documente EXPLOZIVE despre răpirea jurnaliştilor în Irak. Dezvăluirile care îi dau FIORI lui Traian Băsescu

România TV a obţinut documentul cu mărturia lui Omar Hayssam, făcută din puşcărie şi transmisă procurorilor de la Parchetul General, despre momentul răpirii jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian în Irak.

Omar Hayssam susţine că medicul Yassin, om de încredere al lui Băsescu, ar fi comandat răpirea jurnaliştilor.

„Deplasarea lui Yassin în Irak a avut un singur scop, aşa cum reiese din toate documentele şi toate informaţiile obţinute de mine pe parcursul anilor ce au trecut din 2005 până în prezent, şi anume acela de a merge în Irak şi a vorbi cu gruparea care a răpit ziariştii LA CEREREA LUI. Toate problemele şi dovezile şi declaraţiile depuse la dosar dovedesc că YASSIN A FOST CEL CARE A ORGANIZAT RĂPIREA şi el s-a deplasat în Irak pentru a menţiune controlul asupra operaţiunii de răpire”, a scris Hayssam în memoriul trimis procurorilor.

Omar Hayssam mai spune că sunt multe semne de întrebare legate de faptul că la vremea respectivă Traian Băsescu l-a trimis tocmai pe Yassin să negocieze cu presupuşii terorişti, în condiţiile în care era cetăţean sirian şi nici măcar nu avea curajul să iasă pe stradă în Irak.

„Faptul că a fost trimis Mohamed Yassin, cetăţean sirian, ridică mai multe semne de întrebare; în primul rând el nu putea să iasă pe stradă, nu cunoştea care sunt Imamii. Chiar când i-am trimis suma de 200.000 USD la solicitarea lui, el nu avea curajul să meargă să ridice banii. (…) Preşedintele Băsescu a spus că avea nevoie de o persoană arabă ca să discute cu imamii şi alte persoane pentru a salva ziariştii. Acea persoană putea să fie de orice naţionalitate, alta decât siriană, ca să poată ieşi în stradă sau a merge la imami să vorbească cu ei. În mod normal şi firesc trebuia trimis un cetăţean irakian, care face parte dintr-un trib cu influenţă şi erau destui cetăţeni irakieni în Bucureşti la data aceea”, subliniază Hayssam, condamnat la ani grei de închisoare pentru terorism.

Totodată, Omar Hayssam relatează cum omul lui Băsescu s-a certat cu şeful grupării care îi ţinea pe jurnalişti, din cauza banilor, motiv pentru care a pierdut controlul operaţiunii: „Practic Yassin a avut o singură ieşire din hotel şi aceea când a mers la prima locaţie unde erau ţinuţi ziariştii şi a vorbit cu şeful grupării şi s-a certat cu el pentru bani – aşa cum a relatat Munaf că a auzit cearta între ei. Urmarea a fost mutarea ziariştilor în altă locaţie, pe care nu ştia o Yassin, şi de atunci a pierdut controlul operaţiunii răpirii”.

Din acel moment, singura ocupaţie a lui Yassin ar fi fost, potrivit lui Hayssam, intervenţia în anchetă, folosindu-se de argumentul că este trimisul personal al preşedintelui Băsescu. „Din acel moment, Yassin nu a mai ieşit din hotel decât spre ambasada României şi singura lui ocupaţie a fost de a interveni în anchetă şi a tortura martorii sub acoperire că este TRIMISUL PERSONAL AL PREŞEDINTELUI BĂSESCU şi aşa a reuşit împreună cu procurorul Nastasiu să îndepărteze suspiciunea organizării răpirii de către el”, mai punctează Omar Hayssam în memoriul către procurori.

Medicul Mohamad Yassin este în arest preventiv, el fiind acuzat de DNA de trafic de influență pentru că, în perioada octombrie 2014 — martie 2015, în mod direct și prin intermediul lui Tahli Fadel, ar fi pretins de la doi denunțători suma de aproximativ 2 milioane euro, în schimbul desființării condamnării de 23 de ani închisoare primită de sirianul Omar Hayssam.

El este medicul care a apărut și în dosarul Omar Hayssam, fiind împuternicit ca emisar în legătură cu eliberarea jurnaliștilor care au fost răpiți în Irak în 2005.

Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de instanţa supremă. Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în ţară, după şapte ani de la fuga sa din România.

Citeşte şi: Omar Hayssam, CONDAMNAT DEFINITIV la 23 de ani de închisoare

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

În iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad.

El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreună cu soţia, iar în aceeaşi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor.