Documentul care poate provoca un adevărat RĂZBOI extins în Balcani. Ce soluţii există!

Un scandal de proporţii ameninţă liniştea Balcanilor. În spaţiul public se vehiculează un document tip "non paper" despre care se spune că ar veni din zona viitoarei preşedenţii slovene a UE, definind cel puţin o intenţie politică la nivel foarte înalt de a repune pe tapet o serie propuneri vizând reconstrucţia teritorială a Balcanilor

17 apr. 2021, 13:13
Documentul care poate provoca un adevărat RĂZBOI extins în Balcani. Ce soluţii există!

Documentul care poate provoca un adevărat RĂZBOI extins în Balcani. O notă diplomatică neoficială a Uniunii Europene despre redesenarea frontierelor de-a lungul liniilor etnice în Balcanii Occidentali a provocat îngrijorare şi mâhnire în Bosnia, care se teme de o schimbare neaşteptată a strategiei UE, relatează vineri agenţia Reuters, care a consultat documentul, citată de Agerpres.

Documentul care poate provoca un adevărat RĂZBOI extins în Balcani

Acest document a fost transmis iniţial în presa slovenă şi atribuit premierului sloven Janez Jansa, care conform relatărilor l-ar fi trimis preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca propunere privind gestionarea politicii în regiune după ce Slovenia va prelua pe 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Dar Jansa a negat că el ar fi expeditorul documentului şi a acuzat ”media fake” că încearcă să saboteze eforturile de a ajuta la integrarea Balcanilor Occidentali în UE.

În acest document se menţionează că principalele obstacole în cale unei integrări europene mai rapide a statelor din Balcani sunt chestiunile naţionale nesoluţionate ale sârbilor, croaţilor şi albanezilor, care ar trebui rezolvate prin crearea unei Serbii Mari, a unei Albanii Mari şi a unei Croaţii Mari.

Este astfel avansată propunerea ca provincia autonomă a sârbilor din Bosnia şi Herţegovina (Republika Srpska) să se alăture Serbiei şi cantoanele croate să fie integrate în Croaţia, iar Kosovo să se unească cu Albania.

”Nu am văzut niciodată această propunere, dacă ea există”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bulgariei pentru afaceri europene la Bruxelles.

Astfel de note diplomatice sunt obişnuite în elaborarea politicilor europene. Deşi ele sunt rareori făcute publice, de obicei statele UE care le întocmesc se grăbesc să-şi revendice iniţiativa.

Membrul bosniac (musulman) al preşedinţiei colegiale tripartite din Bosnia şi Herţegovina, Sefik Dzaferovic, i-a transmis vineri într-o scrisoare lui Charles Michel că documentul a provocat instabilitate şi mâhnire în ţara sa, unde sârbii bosniaci vorbesc de mulţi ani despre o secesiune a provinciei lor.

Dzaferovic i-a cerut de asemenea lui Michel să oprească imediat iniţiativele ce ar putea conduce la un nou război în regiune.

Misiunea UE la Sarajevo a încercat să calmeze situaţia, publicând o declaraţie în care afirmă că ”UE este angajată fără echivoc faţă de suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Bosniei şi Herţegovinei (…), aceasta este poziţia noastră fermă şi neschimbată”.

Citeşte şi: Au sunat sirenele de război! Atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza, în urma unui tir de rachetă


loading...