Documentul exploziv, care îl contrazice pe Anthony Fauci. SUA a finanţat cercetări la Wuhan, dezvoltând un coronavirus cu potenţial mai mare de a infecta oamenii

Anthony Fauci se află prin în mijlocul unui uriaş scandal, după apariţia unei scrisori în care se admite că un ONG din New York a finanțat cercetări care au dus la îmbunătățirea unui coronavirus ce infectează liliecii, alimentându-se astfel ideea că SARS-CoV-2 ar fi putut fi scăpat din laborator.

25 oct. 2021, 17:02
Documentul exploziv, care îl contrazice pe Anthony Fauci. SUA a finanţat cercetări la Wuhan, dezvoltând un coronavirus cu potenţial mai mare de a infecta oamenii

„Sunt total dezamăgit de minciuna pe care o propagi acum”, spunea Anthony Fauci pe Twitter, în 20 iulie, în timpul unei audieri din Congres, despre afirmația că instituții publice din SUA ar fi finanțat cercetări periculoase făcute în Wuhan asupra coronavirusurilor, el dezminţind inclusiv afirmația că SARS-CoV-2 ar fi o armă biologică pregătită într-un laborator.

Ținta imediată a mâniei lui Fauci era senatorul Rand Paul, cel care îl presă pe doctor să spună dacă Institutul Național de Sănătate (NIH) a finanțat vreodată cercetarea riscantă a coronavirusului la Institutul de Virusologie din Wuhan. Acum, după trei luni, s-a dovedit că demersurile lui Paul nu erau nefondate, după cum scrie Vanity Fair.

Citeşte şi Studiul care răstoarnă tot ce ştiam despre COVID. Virusul ar fi fost produs în laboratorul din Wuhan şi modificat să pară natural după izbucnirea epidemiei

Săptămâna trecută, NIH le-a trimis o scrisoare membrilor Comisiei pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanţilor, în care a recunoscut două fapte. În primul rând că EcoHealth Alliance, o organizație nonprofit din New York, care colaborează cu laboratoare din toată lumea pentru a cerceta și a preveni izbucnirea bolilor emergente, a îmbunătățit într-adevăr un coronavirus la lilieci, pentru a deveni potențial mai infecțios pentru oameni, ceea ce scrisoarea NIH a descris ca fiind un „rezultat neașteptat” al cercetării pe care a finanțat-o, care a fost realizată în parteneriat cu Institutul de Virusologie din Wuhan.

Al doilea aspect relevat în scrisoare a fost că EcoHealth Alliance a încălcat termenii condițiilor sale de finanţare, care stipulează că trebuie să raporteze dacă cercetările sale au crescut creșterea virală de cel puţin zece ori a unui agent patogen.

Citeşte şi În decembrie 2019 la Wuhan existau 13 tulpini ale coronavirusului. Experţii OMS dezvăluie că pandemia a început mai devreme decât se credea

NIH a făcut aceste dezvăluiri pe un raport de progres al cercetării pe care EcoHealth Alliance l-a trimis agenției în luna august, la aproximativ doi ani după data la care trebuia să o facă. Un purtător de cuvânt al NIH a declarat pentru Vanity Fair că dr. Fauci a fost „pe deplin sincer în declarațiile sale față de Congres” și că la momentul în care a depus mărturie, în iulie, nu avea cunoştinţă despre raportul de progres care detaliază cercetările controversate. Dar EcoHealth Alliance pare să contrazică această afirmație și a afirmă într-un comunicat: „Datele au fost raportate în raportul nostru din aprilie 2018, imediat ce ne-au fost aduse la cunoştinţă”.

Scrisoarea de la NIH şi o analiză de însoţire stipulau că virusul cercetat EcoHealth Alliance nu ar fi putut declanșa pandemia de SARS-CoV-2, având în vedere diferențele considerabile genetice dintre cele două.


loading...