În decembrie 2019 la Wuhan existau 13 tulpini ale coronavirusului. Experţii OMS dezvăluie că pandemia a început mai devreme decât se credea

Coordonatorul misiunii OMS la Wuhan, Peter Ben Embarek, a declarat pentru CNN că în decembrie 2019 erau deja 13 tulpini de coronavirus, ceea ce ar putea însemna că virusul circula cu mult înainte de această perioadă.

15 feb. 2021, 17:16
În decembrie 2019 la Wuhan existau 13 tulpini ale coronavirusului. Experţii OMS dezvăluie că pandemia a început mai devreme decât se credea

Echipa de experţi OMS a descoperit la Wuhan indicii că focarul era mult mai mare decât se credea anterior. descoperind existenţa mai multor tulpini la momentul decembrie 2019, și caută o modalitate urgentă de a avea acces la sute de mii de probe de sânge care nu au putut in examinate până acum.

Misiunea OMS, din care au făcut parte 17 experți ai OMS şi 17 cercetători chinezi, au extins analiza tipului de material genetic al probelor de virus prelevate de la cazurile timpurii de infectare. Asta le-a permis savanţilor să examineze probe genetice parţiale, nu doar pe cele complete. Așa au putut pentru prima dată să extragă 13 secvenţe genetice diferite de SARS-CoV-2 – toate din decembrie 2019. Comparând aceste rezultate cu datele despre pacienţii din China din lunile anterioare, s-ar putea obţine indicii importante despre existența și răspândirea epidemiei de dinainte de decembrie, consideră echipa OMS care speră să revină la Wuhan pentru analize suplimentare. Peter Embarek, coordonatorul misiunii OMS la Wuhan, a spus că unele din aceste cazuri provin din piețe, dar altele nu.

Citeşte şi OMS şi-a încheiat ancheta la Wuhan. „Probabil că noul coronavirus nu a scăpat din laborator”, ce alte concluzii au mai tras experţii

Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney, a declarat şi el că „este posibil ca virusul să fi circulat încă dinainte” de detectarea lui, în piața din Wuhan. Holmes, care a studiat pe larg apariția virusului, a spus că aceste 13 secvențe ar putea indica răspândirea virusului o perioadă care nu e clară momentan înainte de focarul din decembrie din Wuhan. „Aceste date se potrivesc cu alte analize că virusul a apărut în rândul populației dinainte de decembrie 2019 și că a existat o perioadă de transmitere înainte de a fi detectat pentru prima dată în piața din Wuhan”, a spus el, citat de CNN.

Embarek a dezvăluit şi ale date noi obţinute din anchetă, şi anume că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat analize ale 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din lunile octombrie şi noiembrie 2019 – pacienţi cu simptome similare COVID-19 şi grav bolnavi. Echipa OMS a cerut testarea pentru anticorpi la COVID-19 a acestor pacienţi. Doar 67 au fost de acord. Deși testele lor au ieşit negative, Embarek a susținut că ar fi necesare teste suplimentare deoarece nu este clar dacă anticorpii rămân în organism un an de zile.

Citeşte şi Mortul de Covid emblematic din Wuhan rămâne necunoscut. Se cere respectarea intimităţii

Totuşi, modul răspândirii acestor 92 de cazuri geografic, în provincia Hubei, şi pe parcursul a două luni de zile, l-a intrigat pe expertul OMS, deoarece este vorba de răspândire pe zone reduse în toată regiunea Hubei unde se află Wuhan. Totuşi nu este clar dacă aceste cazuri au fost de infecţie cu coronavirus.