Documentul găsit în fundaţia casei memoriale Iuliu Maniu a fost descifrat

Publicat: Vineri, 13 Noiembrie 2015 15:30 // Actualizat: Vineri, 13 Noiembrie 2015 15:49 // Sursa: romaniatv.net

Descifrarea documentului din sticla descoperită miercuri de muncitorii ce lucrează la consolidarea casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin confirmă faptul că acesta conține numele meșterilor care au lucrat la construcția edificată în în 1879.

Potrivit precizărilor făcute vineri de preotul Cristian Borz, cel care se ocupă de proiectul de restaurare a casei memoriale, hârtia descoperită este deteriorată, cuvintele care au putut fi citite în limba maghiară fiind "....dolgozott...(indescifrabil)..../ Varga Jozsef....(indescifrabil)/ Kerkei Ferencz vezetésével/ Fancsy György.../ kőművesek. Elek János/ Józsa János/ Szicsi Gábor/ napzámosok.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, omagiu pe Facebook pentru Iuliu Maniu

După Mirel Matyas și Kürti Barna, din Zalău, traducerea ar fi următoarea: 'au lucrat (la construcția casei)/ Varga Jozef ..../ sub conducerea lui Kerkei Ferencz/ Fancsy György/ zidari. Elek János/ Józsa János/ Szicsi Gábor/ zilieri'

"Știm cu siguranță că zilierii sunt din Pericei și Sici, deoarece numele Józsa este specific Periceiului, iar Szicsy este specific localității Siciului", a subliniat Cristian Borz.

Clădirea în fundația căreia s-a găsit sticla este monument istoric memorial, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuțiu. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cristian Borz, preot greco-catolic în Bădăcin, a inițiat un proiect de strângere de fonduri pentru reabilitarea casei în mai multe etape, prima fiind cea de consolidare a fundației, pentru că în caz contrar exista riscul prăbușirii ei.

Potrivit preotului, după anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrășăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii și, în ultima perioadă, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp clădirea a fost prost întreținută. Casa este construită din materiale tradiționale — lemn, cărămidă și parțial din cărămidă nearsă, din această cauză procesul de deteriorare fiind extrem de rapid.

Până în prezent s-a strâns suma de 70.000 de lei, suficientă pentru prima fază menționată, ce a și demarat la începutul lunii noiembrie și se va finaliza în circa două săptămâni, scrie Agerpres.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 nov 15:37
...confirmă faptul că acesta conține numele meșterilor care au lucrat la construcția edificată în în 1879. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net Citeste si......
1
EUR
4.8582
RON
21 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H