DOCUMENTUL pe care trebuie neapărat să-l ai la tine în afară de adeverinţă sau declaraţia pe propria răspundere

Ordonanţa militară 3 prin care se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu excepţia celor care merg la serviciu, la cumpărături de primă necesitate, pentru animalele de companie sau pentru donare de sânge a intrat în vigoare miercuri. 

25 mart. 2020, 12:00
DOCUMENTUL pe care trebuie neapărat să-l ai la tine în afară de adeverinţă sau declaraţia pe propria răspundere

Începând de miercuri, de la ora 12.00, România este în carantină totală, astfel că oamenii au voie să mai iasă din casă doar pentru urgențe cum ar fi aprovizionare curentă sau pentru a merge la serviciu. Persoanele de peste 65 de ani au voie să mai iasă din casă doar în anumite condiții, potrivit ordonanței militare. Armata va sprijini poliția pentru a se asigura respectarea măsurilor speciale de carantină, în plină epidemie de coronavirus.

 

Astfel că, pensionarii vor mai putea ieși din casă doar în două cazuri: în intervalul orar 11.00-13.00 – pentru aprovizionare și alte urgențe, iar în afara acestui interval orar se mai poate ieși doar în interes profesional ori pentru realizarea muncilor agricole.

Totuși, pentru toate persoanele care mai sunt nevoie să iasă din casă este necesar să amintim faptul că trebuie neapărat să aibă la ele, pe lângă declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţa de serviciu, cartea de idenditate, pentru a face dovada că sunt în proximitatea domiciliului.

În cazul persoanelor care sunt în carantină sau în izolare se vor folosi, de asemenea, dispozitive electronice pentru ca acestea să fie controlate.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.

(4) Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.